Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Εκτοξεύτηκε στο 24,6% το έλλειμμα


newpost.gr
Εκτοξεύτηκε στο 24,6% το έλλειμμα
Στα 15,513 δισ. ευρώ διαμορφώνεται σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο, υπολειπόμενο του νέου στόχου (ήτοι 16,475 δισ. ευρώ), όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο, αλλά αυξημένο κατά 24,6% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010.


Η μαύρη τρύπα στα έσοδα παραμένει, ωστόσο φαίνεται να περιορίζεται το βάθος της. Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 26.847 εκατ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010 σε 6,4%.

Πάντως το υπουργείο εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο ότι στο απομένον πεντάμηνο η υστέρηση αυτή θα αντιμετωπισθεί, με την απόδοση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουάριου - Ιουλίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15,513 δισ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 16.475 εκατ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), και ελλείμματος 12,449 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,049 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26.847 εκατ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 6,4% από 8,3% στο α΄εξάμηνο.

Την υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου το υπουργείο αποδίδει κυρίως «στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών».

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: