Με τιμές εν ενεργεία υπουργού
- (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την Πέμπτη στις 11 το πρωί θα γίνει η κηδεία του πρώην υπουργού Αναστάση Πεπονή. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, η κηδεία του Αναστάση Πεπονή θα γίνει Δημοσία Δαπάνη, με τιμές υπουργού εν ενεργεία.
Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στα υπουργεία όπου διετέλεσε υπουργός (Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Υγείας, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας), όπως επίσης στην ΕΡΤ, στο ΑΣΕΠ και στον δήμο Αθηναίων.
H οικογένειά του παρακαλεί, αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν:
- στο κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» Μεσολογγίου, αριθμός λογαριασμού Alpha 222-002002-000-926
- στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, αριθμός λογαριασμού Εθνικής 460/480135-05
Σημειώνεται ότι Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του Αναστάση Πεπονή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr, http://www.ert-archives.gr και www.ert.gr http://www.ert.gr/ το επεισόδιο της εκπομπής «ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ-ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ», με τίτλο «ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ: 1961-1981, ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ».
Στο επεισόδιο, ο Αν.Πεπονής μιλά στον δημοσιογράφο Κώστα Κωβαίο για το βιβλίο του «1961-1981, τα γεγονότα και τα πρόσωπα», στο οποίο περιγράφει σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και του πνεύματος και αναφέρεται σε γεγονότα που επηρέασαν το πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό ιστό της Ελλάδας.
Το βιογραφικό του
Ο Αναστάσης Πεπονής είναι ο πολιτικός που ως υπουργός Προεδρίας θέσπισε με το ν.2190/94 το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
Το 1951 εξελέγη γενικός γραμματέας και ύστερα πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΠΕΚ (Ν. Πλαστήρα), αλλά διαγράφηκε από το κόμμα επειδή αντιτάχθηκε στις θανατικές εκτελέσεις των Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου, Αργυριάδη.
Το διάστημα 1964-1965, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και μέλος του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΕΙΡ, προώθησε την καθιέρωση της Δημοτικής γλώσσας στο ραδιόφωνο και ίδρυσε τον πρώτο πειραματικό σταθμό τηλεόρασης στην Ελλάδα.
Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 1965, αντιτάχθηκε στο βασιλικό πραξικόπημα και μετέδωσε το μήνυμα καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό.
Το 1966, συμμετείχε στην συντακτική επιτροπή των «Νέων Δρόμων», θεωρητικού οργάνου της κεντροαριστεράς.
Αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, συμμετείχε σε αντιδικτατορικές πρωτοβουλίες. Ήταν ηγετικό στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως).
Συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο. Αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική αμνηστία και συνέχισε τη δράση του. Εκτοπίστηκε δύο φορές. Συνελήφθη άλλες δύο από την ΕΣΑ και μπήκε σε αυστηρή απομόνωση.
Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ), που διέλυσε η δικτατορία. Επίσης υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των «Νέων Κειμένων.
Το 1974 διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Τραπέζης Ελλάδος. Την περίοδο 1976-1977, ήταν μέλος του Συμβουλίου Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων (ΣΕΔΥ).
Το 1976, υπήρξε γενικός γραμματέας της Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Ακεραιότητα και Επιβίωση.
Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών, ενώ πρωτοεξελέγη και μέλος της ΚΕ του Κινήματος.
Το 1979, ήταν μέλος του Κέντρου Μελετών Διαφώτισης (ΚΕΜΕΔΙΑ) του ΠΑΣΟΚ.
Υπήρξε ένας από τους 24 βουλευτές, οι οποίοι διετέλεσαν ευρωβουλευτές χωρίς να έχουν εκλεγεί, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1/1/1981) έως τη διενέργεια των πρώτων εκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών (18/10/1981).
Ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα για πρώτη φορά το 1981, αμέσως μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας και έκτοτε συμμετείχε σταθερά στις περισσότερες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου