Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Eπίθεση Παπακωνσταντίνου κατά Σημίτη για το Μνημόνιο









Eπίθεση Παπακωνσταντίνου κατά Σημίτη για το Μνημόνιο
eurokinissi
Αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με αφορμή τις δηλώσεις του για το Μνημόνιο, άφησαν κύκλοι του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Η συζήτηση για τα χαρακτηριστικά και τις συνέπειες του μνημονίου το οποίο συμφώνησε η χώρα μας τον Μάιο του 2010 σε αντάλλαγμα του δανείου των 110 δις Ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι όμως απαραίτητο να γίνεται στη σωστή βάση και με γνώση των πραγματικών δεδομένων» αναφέρθηκε.

«Στη συζήτηση αυτή συχνά λέγεται ότι η περίοδος προσαρμογής ήταν πολύ σύντομη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το μνημόνιο προέβλεπε μείωση ελλείμματος 12 μονάδων σε 3 χρόνια, δηλαδή μέσο όρο 4 μονάδες το έτος (από το 15,4% του 2009 σε κάτω από 3%)» τόνισαν οι κύκλοι του πρώην «τσάρου», ο οποίος σημειώνεται ότι υπήρξε και σύμβουλος του κ. Σημίτη.

«Δεδομένου ότι ο χρόνος προσαρμογής ο οποίος επετεύχθη στη διαπραγμάτευση είναι κρίσιμος για την αξιολόγηση του μνημονίου, είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι το μνημόνιο του Μαΐου 2010 συντάχθηκε με βάση ύψος ελλείμματος 13.6% το 2009 (η αναθεώρηση σε 15,4% έγινε το Νοέμβριο του 2010) και σχεδιάστηκε ώστε το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% το 2014. Για την κάλυψη αυτής της διαφοράς των περίπου 10 μονάδων έδινε δηλαδή μια περίοδο προσαρμογής 5 ετών (από το 2010 έως το τέλος του 2014, δηλαδή κατά μέσο όρο 2 μονάδες το έτος) και όχι 3 ετών όπως επανειλημμένα και λανθασμένα έχει ειπωθεί στο δημόσιο διάλογο. Αυτή η περίοδος προσαρμογής των 5 ετών είναι η μεγαλύτερη που είχε δοθεί πότε σε χώρα της ΕΕ για να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το όριο του 3% που ορίζει η Συνθήκη» επεσήμαναν οι κύκλοι του υπουργού Περιβάλλοντος.
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: