Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Έκλεισαν οι κάλπες Συντριπτική νίκη των εταίρων της Μέρκελ στη Βαυαρία



Μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας οι Χριστιανοκοινωνιστές παίρνουν την πρώτη τους νίκη 

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 9,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Βαυαρία, για την ανάδειξη των 180 αντιπροσώπων τους στο τοπικό Κοινοβούλιο, μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, οι Χριστιανοκοινωνιστές φαίνεται να επικρατούν με μεγάλη διαφορά στο πλουσιότερο και δεύτερο σε πληθυσμό κρατίδιο της χώρας. Σύμφωνα με το Dow Jones, το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών, αποσπώντας το 49% των ψήφων, όπως μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν 21%, ενώ οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι και οι Πράσινοι καταλαμβάνουν από 8,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), κυβερνητικός εταίρος της Άγγελα Μέρκελ, περιορίζονται στο 3%, μακριά από το όριο εισόδου στην τοπική Βουλή (5%).

Από την άλλη μάχη δίνουν για να μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο οι σύμμαχοι της κ. Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Φίλιπ Ρέσλερ, οι οποίοι λαμβάνουν το 3% της λαϊκής ψήφου, σαφώς κάτω από το 5% που συνιστά όριο για είσοδο στη Βουλή.

Στις εκλογές συμμετέχουν 15 κόμματα με 1769 υποψήφιους, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κρατίδιο αναμένεται να επικρατήσουν με άνεση, ενδεχομένως ακόμη και επιτυγχάνοντας απόλυτη πλειοψηφία.

Ρέσλερ: Στην Βαυαρία τα ρολόγια χτυπούν διαφορετικά

"Η Γερμανία χρειάζεται ένα κόμμα το οποίο να αντιτίθεται στο /κούρεμα / χρέους και στις αυξήσεις των φόρων", δήλωσε ο Πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) και Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Βαυαρία, σύμφωνα με τα οποία το κόμμα του, με 3%, μένει εκτός της τοπικής Βουλής.

Ο κ. Ρέσλερ, αφού δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "στην Βαυαρία τα ρολόγια χτυπούν διαφορετικά", περιέγραψε το αποτέλεσμα ως "αφύπνιση" για τους Φιλελεύθερους και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα του στις γενικές εκλογές.

"Τώρα πιο δυνατά!", δήλωσε και προειδοποίησε ότι αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελευθέρων θα σήμαινε μεγάλο συνασπισμό, στον οποίο, όπως είπε, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα εκβιάζει την 'Αγγελα Μέρκελ με την απειλή σχηματισμού κυβέρνησης SPD- Πρασίνων - Αριστεράς.

Γκάμπριελ: Δε συνεργαζόμαστε με την Αριστερά

Ο ίδιος ο κ. Γκάμπριελ πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αριστερά και κάλεσε τους ψηφοφόρους να επικεντρωθούν τώρα στις ομοσπονδιακές εκλογές της επόμενης Κυριακής. Χαρακτήρισε ακόμη σωστό αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των Φιλελευθέρων από το τοπικό Κοινοβούλιο. Για την ενίσχυση των ποσοστών του κόμματός του στην Βαυαρία ευχαρίστησε τον κεντρικό υποψήφιο, Κριστιάν Ούντε, δημοφιλή επί χρόνια Δήμαρχο του Μονάχου.

Ο επικεφαλής της Κοινοβολευτικής Ομάδας της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, το κόμμα του οποίου, με 2,5%, δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά την είσοδό του στην Βουλή της Βαυαρίας, δήλωσε ότι η ενίσχυση των Χριστιανοκοινωνιστών σημαίνει ότι ο αρχηγός τους, Χορστ Ζεεχόφερ, θα έχει στο εξής ενισχυμένη επιρροή επί της κυρίας Μέρκελ, ωθώντας την σε ακόμη πιο συντηρητικές επιλογές.

Ηδη ο κ. Ζεεχόφερ, στην πρώτη εμφάνισή του αφότου έκλεισαν οι κάλπες, δήλωσε ότι, σχετικώς με το ζήτημα των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους, το οποίο αναδείχθηκε σε σημείο αιχμής στην προεκλογική περίοδο, θα συζητήσει λογικά με την Καγκελάριο και θα "περάσει" την απαίτησή του. Ο αρχηγός της CSU και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας έχει προτείνει την εισαγωγή διοδίων για τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους, πρόταση την οποία έχει απορρίψει ήδη η κυρία Μέρκελ.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: