Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Με σήμα την "Ελιά" και ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές



Επιτροπή προσωπικοτήτων για την Κεντροαριστερά που θα συγκροτήσει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Τα σχέδια για τις ευρωεκλογές
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατέλθει αυτόνομο σε εκλογές, αλλά ως συνιστώσα ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Διακήρυξη 50 προσωπικοτήτων, για την ανάγκη συμπόρευσης όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών φαίνεται ότι ετοιμάζεται σταδιακά εν όψει ευρωεκλογών, με πρωτοβουλία του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, κ. Γιάννη Βούλγαρη.
Η προσπάθεια αυτή θα φέρει σαν σήμα μια ελληνική "Ελιά" (το αντίστοιχο ιταλικό κεντροαριστερό σχήμα – ομπρέλα) και θα είναι συνεργαζόμενη με το ΠΑΣΟΚ, μαζί με το οποίο θα κατέβει στις ευρωεκλογές ως "Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα".
Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι έτσι θα κεφαλαιοποιηθούν τα όποια κέρδη του ΠΑΣΟΚ από το πρόσφατο συμπόσιο τού ΙΣΤΑΜΕ  στο οποίο ο κ. Βούλγαρης ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές. 
Η "κίνηση των 50", θα προσπαθήσει να συσπειρώσει ή έστω να χτυπήσει την πόρτα σε στελέχη όπως οι:
Βούλγαρης, Γιαννίτσης, Καλογήρου, Πανταζόπουλος, Παν. Παναγιωτόπουλος, Βερνίκος, Πιερρακάκης, Μπίστης, Δερβένης, Β. Παπανδρέου, Διαμαντοπούλου, Μόσιαλος, Χριστοδουλάκης, Αλ. Παπαδόπουλος (εφόσον είναι καλά στην υγεία του) κλπ. Ακούγονται επίσης και άλλα ονόματα, μεταξύ των οπίων και γνωστού δημοσιογράφου.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ευρωβουλευτικού ψηφοδελτίου, ισχυρή προβάλλει, αυτή τη στιγμή,  η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού και πανεπιστημιακού κ. Τάσου Γιαννίτση, ως επικεφαλής.
Επιδίωξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι στις επόμενες ευρωεκλογές να μην κατέλθει ψηφοδέλτιο του κόμματος, αλλά μία ευρύτερη συμμαχία κεντροαριστερών δυνάμεων το ψηφοδέλτιο της οποίας θα σχηματιστεί με διαφανείς, δημοκρατικές ανοιχτές διαδικασίες (τύπου Ελιάς).
Ο κ. Βενιζέλος έχει απορρίψει ήδη προτάσεις για κατάργηση των κομμάτων ή των πολιτικών φορέων που θα συμμετέχουν στον προοδευτικό πόλο.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από το Συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Μάρτιο είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ, τις διάφορες κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου για διάλογο και συνεργασία - είχε μιλήσει μάλιστα ανοιχτά για την ελληνική "Ελιά", δηλαδή κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.
Τότε, όπως και τώρα, ο Φώτης Κουβέλης απέρριψε την πρόταση, τονίζοντας στις δημόσιες παρεμβάσεις του ότι "δεν συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου".
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικό εταίρο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου μεθαύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη αναμένεται να προτάξει δύο θέματα: του εκλογικού νόμου και της προγραμματικής συμφωνίας.
Ειδικά για την προγραμματική συμφωνία στελέχη της Χ. Τρικούπη αναφέρουν ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για την ολοκλήρωσή της "ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην εμφανίζεται εκτεθειμένο ως προς τις δεσμεύσεις του απέναντι στην κοινωνία".
Εκτός Κουβέλης - Λοβέρδος - Ο "πόλεμος" της συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ είχε απορρίψει παρόμοια πρωτοβουλία, τονίζοντας:
"Δεν συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου". Την Κυριακή ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε με τον κ. Λοβέρδο, πρώην ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που κρατάει σαφείς αποστάσεις από τον κ. Βενιζέλο.
Ο πρώην υπουργός πρωτοστατεί στην υπόθεση "ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς", θεωρώντας όμως ως αυτονόητη και τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ - θέση με την οποία διαφωνεί ανοιχτά ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ και προτιμά να διαβουλεύεται με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Κίνηση που αναμένεται να επισπεύσει τις προσπάθειες Βενιζέλου για στρατηγικές συμμαχίες εν όψει δημοτικών, περιφερειακών εκλογών και ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ τους.
Και στο προσκήνιο και οι δήμαρχοι: Η "Κίνηση των 5"
Εν τω μεταξύ, το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς επιχειρεί να βάλει η κίνηση των πέντε μεταρρυθμιστών δημάρχων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου και Ιωαννίνων) που διαθέτουν ήδη κοινή "πλατφόρμα" για την κάθοδο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Οι κ. Καμίνης, Μπουτάρης, Δημαράς, Σκοτινιώτης και Φίλιος σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του δημάρχου Αθηναίων συμφώνησαν στην ανάγκη να αποδειχθεί η παρέμβασή τους μια νέα αφετηρία για τη χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό και τον "επαναπροσδιορισμό της στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας, που υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή".
Η κίνηση των "πέντε" προγραμματίζει θεματικές παρεμβάσεις, αρχικά στις έδρες των δήμων (η πρώτη εκδήλωση θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου στον Βόλο) - με στόχο να ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις, όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι συμμερίζονται την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και αντιλαμβάνονται τον αυτόνομο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
(Με πληροφορίες από εφημερίδα "Τα Νέα")

Δεν υπάρχουν σχόλια: