Αποφασισµένη να σκληρύνει τη στάση της στο θέµα της λαθροµετανάστευσης εµφανίζεται η κυβέρνηση και έτοιµη να υιοθετήσει πολιτικές που έχουν εφαρµοστεί µε επιτυχία σε χώρες όπως η Ισπανία που αντιµετώπιζαν παρόµοιο πρόβληµα.
Χθες αποφασίστηκε εκνέου η παραχώρηση εγκαταλειµµένων στρατοπέδωνστο υπουργείο Προστασίας του Πολίτηπροκειµένου να µετατραπούν σε κέντρα πρώτης υποδοχής λαθροµεταναστών. Οπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δηµιουργία 15 τέτοιων χώρων σε όλη την επικράτεια.Η βαρύτητα θα δοθεί σε περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, των νησιών του Βόρειου Αιγαίου και των ∆ωδεκανήσων. Είναι οι περιοχές απόόπου επιχειρεί να εισέλθει παράνοµα στηνΕλλάδα ησυντριπτική πλειονότητα των λαθροµεταναστών, και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλει να αποφύγει τη µεταφορά τους στην Αθήνα όπως γίνεται σήµερα. Για τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου αρχικά έχει προγραµµατισθείη κατασκευή του κέντρου στο πρώην στρατόπεδο της Αεροπορίαςστη Ριτσώνα, ενώ αναλόγως µε τον αριθµό των συλλήψεων που θα πραγµατοποιηθούνστις επιχειρήσεις - σκούπα πουετοιµάζειη ΕΛ.ΑΣ. θα κριθεί η δηµιουργία ενός ακόµη χώρου στην Αττική.
Ηδη, ανώτεροι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν παραδώσει λίστα µε εγκαταλειµµένα στρατόπεδα σε Εβρο, Ροδόπη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Λέσβο, Ρόδο και ∆ράµα, που θα µπορούσαν µε µικρές µετατροπές να λειτουργήσουν ως κέντρα υποδοχής µέσα στους επόµενους 6-8 µήνες. Οπως µάλιστα προβλέπει η αλλαγήτης τελευταίας στιγµής στο σχέδιο νόµουγια την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου, δίδεται η δυνατότητα στο υπουργείο Προστασίας τουΠολίτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάµενων πολεοδοµικών διατάξεων γιαεπισκευές, βελτιώσεις καιαναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά ώστε να καθίστανται κατάλληλα γιατη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής. «Στόχος είναινα γίνεταιη καταγραφή στα σηµεία πουσυλλαµβάνονται,να καταθέτουν αιτήσεις για άσυλο,οι οποίες θα εξετάζονται σε διάστηµα 2-3εβδοµάδων. Για όσους δικαιούνται άσυλο θα ακολουθούνταιοι προβλεπόµενες διαδικασίες. Οσοι δεν δικαιούνταιάσυλο θα µεταφέρονται σε ειδικά διαµορφωµένα κέντρακαι στη συνέχεια θαπροωθούνται στις πατρίδες τους», περιγράφει τον σχεδιασµό στέλεχος του υπουργείου. ∆ιαφορετικά, επισηµαίνει, οι χιλιάδες των παράνοµων µεταναστώνθα συνεχίσουν να καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνας και στα λιµάνια της Πάτρας και της Ηγουµενίτσας.
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πάντως αναζητείται η φόρµουλα ώστε να αρχίσει άµεσα η κατασκευή του φράχτη µήκους 12,5 χιλιοµέτρων στον Εβρο. Πρόθεση νααποφευχθεί ο δηµόσιος διαγωνισµόςπου µπορεί να καθυστερήσει τηνκατασκευή µέχρι και ένα χρόνο και το έργο να πραγµατοποιηθεί µέσω κονδυλίωντου υπουργείουΕθνικής Αµυνας.Οπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου, ο φράχτης στην τελική του µορφή θα έχει ύψος 10 µέτρωνκαι οι θερµικές κάµερες θα τοποθετηθούν σε απόσταση 500 µέτρων µεταξύ τους. Το µόνο που µένει να αποφασιστεί είναι αν η περίφραξη θα είναι διπλή ή τριπλή. Το ισπανικό µοντέλο, το οποίο επιχειρεί να αντιγράψει το υπουργείο στο θέµα του φράχτη, ξεκίνησε µε τη χρήσηδιπλής περίφραξης, ηοποία αποδείχτηκε όµως «λίγη» για τον περιορισµό των λαθροµεταναστών. Ετσι αποφασίστηκε προσθήκη και τρίτης περίφραξης. Μεταξύτων τριών ζωνών περιπολούν στρατιώτες και αστυνοµικοί. Ερωτηµατικό επίσηςαποτελεί αν ηελληνική κυβέρνηση θα ανάψει πράσινο για τη χρήση και πλαστικών σφαιρών για την αποτροπή της µαζικής εισόδου από τον φράχτη, στα πρότυπα της Ισπανίαςκαι των ΗΠΑ. Στην Ισπανία πάντως η χρήση πλαστικών σφαιρών προκάλεσε πέρυσι τον θάνατο 15 λαθροµεταναστών. Κόντρα στη Βουλή. Την έντονη αντίδραση των κοµµάτων της Αριστεράς προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για την κατασκευή συρµάτινου φράχτη κατά µήκος 12,5 χιλιοµέτρων στα σύνορά µας µε την Τουρκία στη χερσαία περιοχή του Εβρου. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι ο περιβόητος φράχτης κινείται στα αµερικάνικα πρότυπα. Σε ανάλογους τόνους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος έκανε λόγο για «φράχτη της ντροπής και του αίσχους». Αντίθετα υπέρ της ανέγερσής του τάχθηκε η Νέα ∆ηµοκρατία. Την ανησυχία της εξέφρασε η Υπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αναφέρονταςότι ο φράχτης θα αποκλείσειόσους αναζητούνάσυλο προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη βία και τις διώξεις στις πατρίδες τους. Ο φράχτης θα αναγκάσει τους λαθροµετανάστες, συµπεριλαµβανοµένων των ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες οδούς µε τη βοήθεια αδίστακτων δουλεµπόρων σηµειώνει, εκτός τωνάλλων, η Υπατη Αρµοστεία.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου