Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Επιχείρηση «καθαρά χέρια» Διερεύνηση σκανδάλων που αφορούν το ΠΑΣΟΚ

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνοµιλεί µε τον γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιµάκη. Ο τελευταίος πιστεύει ότι οι δικαστές που έχουν αναλάβει υποθέσεις  σκανδάλων πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ακούσουν τη φωνή του  λαού που απαιτεί όλοι αυτοί, όπου κι αν ανήκουν, να τιµωρηθούν. Και βεβαίως να  δηµευθούν και περιουσίες
Μυστική επιχείρηση «καθαρά χέρια» διενεργεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ανατρέψει τις εντυπώσεις που έχουν σχηµατιστεί στην κοινωνία περί αδυναµίας της να επιβάλει αλλαγές στη λειτουργία ενός κράτους ατιµωρησίας.

Στην επιχείρηση εντάσσεται, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», και η διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και οι οποίες ακόµη και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν «σκανδαλίσει» την κοινή γνώµη. «Ολα στο φως» είναι το σύνθηµα που έχει δώσει η κυβέρνηση σε στελέχη της, περιλαµβανοµένων και υπουργών, που µε διακριτικότητα και κυρίως µε µυστικότητα ερευνούν περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που ενδεχοµένως απέκτησαν παράνοµο πλουτισµό.

Είναι γεγονός ότι σχεδόν σε όλες τις συσκέψεις, στις οποίες πήρε µέροςτους τελευταίους µήνες ο Πρωθυπουργός, οι περισσότεροι συνοµιλητές του τού µετέφεραν την εµπειρία τους από τις αξιώσεις της κοινωνίας που συνοψιζόταν στις ακόλουθες φράσεις: «∆εν έχει µπει κανένας φυλακή», «∆εν τιµωρείται κανείς», «Κάνετε τα πάντα για να καλύπτετε τους πολιτικούς». Στις περισσότερες από αυτές τις συσκέψεις τα στελέχη - φορείς των απόψεων των πολιτών για το πολιτικό σύστηµα έλεγαν στον Γ. Παπανδρέου: «Πρόεδρε, ο κόσµος δεν µας πιστεύει. Θεωρούν ότι όλοι είµαστε ίδιοι και ότι δεν υπάρχει τιµωρία». Η ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες και να ικανοποιηθεί ένα µεγάλο τµήµα της κοινωνίας που απαιτεί δικαιοσύνη οδήγησαν και στην απόφαση να ανατεθεί σε ορισµένα κυβερνητικά στελέχη η αποστολή της διερεύνησης κάποιων σκοτεινών υποθέσεων, στις οποίες εµπλέκονται άµεσα ή έµµεσα πολιτικά πρόσωπα.

Οι νοµικές πτυχές. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε πρώτη φάση εξετάζονται διάφορες νοµικές πτυχές υποθέσεωνπου θεωρούνται «ύποπτες» και η αρχή γίνεται µε το ξεσκόνισµα των δηλώσεων πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων από όλουςτους χώρους που έχουν µπει στο στόχαστρο. Κύριος στόχος της έρευνας είναι να αποδειχθεί ότι πράγµατι υπήρξε παράνοµος πλουτισµός, κάτι που ωστόσο απαιτεί να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις.

«Αν δεν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, δεν µπορούµε να κάνουµε τίποτα», αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι, εάν αποδειχθεί παράνοµος πλουτισµός, τότε «θα ακολουθήσουν και δηµεύσειςπεριουσιών».

Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης να «ξεσκεπάσει» υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί σκανδαλώδεις από τους πολίτες, ακόµη και αν… µατώσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, είναι και οιαπόψεις που διατυπώνει ο γραµµατέας του Εθνικού Συµβουλίου του Κινήµατος Μιχάλης Καρχιµάκης. Ο κ. Καρχιµάκης, όταν όταν έρχεται σε επαφή µε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που τον ρωτούν «εάν θα µπει κανένας φυλακή» απαντά «ασφαλώς» και υπενθυµίζει µια από τις πρώτες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συµβουλίου, όταν ο Πρωθυπουργός κάλεσε τηνηγεσία του δικαστικού σώµατος για να της µεταφέρει την αίσθηση περί ατιµωρησίας. Ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι «για τα οµόλογα υπάρχουν στοιχεία πουµπορεί να οδηγήσουν κάποιους φυλακή», ενώ σε σχέση µε τους δικαστές επισηµαίνει ότι όσοιέχουν αναλάβει όλες αυτέςτις περιπτώσεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ακούσουν τη φωνή του λαού που απαιτεί όλοι αυτοί,όπου κι αν ανήκουν, να τιµωρηθούν. Αποψήτου είναι επίσης όπου διαπιστωθούν παρανοµίες να δηµευθούν και περιουσίες.

Η αρχή γίνεται µε το ξεσκόνισµα των δηλώσεων πόθεν έσχες
.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: