Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Τα μέτρα της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν χτίζει τείχος»


«Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τον έλεγχο της παράνομης εισόδου μεταναστών από τον Έβρο, δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως οικοδόμηση τείχους. Το τείχος είναι κάτι διαφορετικό. Το συρματόπλεγμα άλλο» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Όταν πληροφορήθηκα από τον ομόλογό μου τον αριθμό των λαθρομεταναστών, σχημάτισα μια διαφορετική γνώμη. Μου ανέφεραν για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι 500.000 εξ αυτών έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια» είπε ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι «είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάση των συμφωνιών 1.000 ατόμων».

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι συνεργάτες του «εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέες αποφάσεις.

«Θα ήταν λάθος να το αποκαλούμε αυτό τείχος, είναι μόνο ένα συρματόπλεγμα, την κατασκευή του οποίου έχουμε συζητήσει μεταξύ μας και υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τον χαρακτηρισμό τείχους, τόνισε μάλιστα ότι στόχος είναι τα ανοιχτά σύνορα, αλλά με εφαρμογή των νόμων.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά και στο Κυπριακό: «Γνωρίζω ότι οι Ελληνοκύπριοι ανησυχούν για την ισχύ της Τουρκίας και αν ακόμα επιτευχθεί συμφωνία, ανησυχούν ότι δεν θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας» είπε ο κ. Ερντογάν.

Έσπευσε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει ότι «αυτές είναι αβάσιμες ανησυχίες, γιατί η τουρκική φιλία είναι ισχυρή και σταθερά θεμελιωμένη».

«Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση στους Ελληνοκυπρίους, να κάνουν βήματα και να δουν από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους το μέλλον του νησιού».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι «θέλουμε να δούμε την αγαστή συμβίωση των δύο κοινοτήτων μέσα από μια βιώσιμη και δίκαιη λύση. Ξέρουν και οι Τουρκοκύπριοι πόσες φορές έχω παλέψει για αυτό.

«Έχω μιλήσει μαζί τους για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το πόσο θέλουμε να είναι και αυτοί ενεργά συμμέτοχοι σε αυτή την προοπτική. Να ξέρουν ότι εμείς θα δουλέψουμε, οι δύο χώρες θα δουλέψουν, ώστε να δώσουμε μια νέα προοπτική στην επίλυση του Κυπριακού».

Στη Λευκωσία η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε από το Ερζερούμ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, παρόμοιο με αυτό του προέδρου Χριστόφια, μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα Miliyet, καλώντας την Άγκυρα να κάνει αυτά που πρέπει στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα τoy OHE, τις αποφάσεις της ΕΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ήδη σε νέα εποχή.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «οι οραματικές μας στοχεύσεις, που θα δώσουν τη δυναμική, για εμάς, τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά και των λαών μας, είναι να προχωρήσουμε σε μία διαφορετική βάση ειρήνης και συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος όλων».

Είπε ακόμη πως «η εμπιστοσύνη που δημιουργούμε, βασίζεται ακριβώς και στην ειλικρίνεια που έχουμε μεταξύ μας να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του παρελθόντος». Αναφέρθηκε δε, ειδικά στη σημασία της καλής προσωπικής σχέσης, που έχουν οι δύο πρωθυπουργοί για την εμπέδωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ήθελε να προσφωνήσει τον ομόλογό του «καρντάση».

«Για εμάς σημαίνει ένας άνθρωπος με ειλικρίνεια, ντόμπρος, ένας καλός άνθρωπος, με καλές προθέσεις. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή βάση, για να συνεχίσουμε την προσέγγιση και για να έχει αυτή αίσιο τέλος».

Οι δύο πρωθυπουργοί ανήγγειλαν ότι θα υπάρξει συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Πήραμε την απόφαση να συναντηθούμε ξανά τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: