Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Προελαύνει η γρίπη και στην Ελλάδα...



Προελαύνει η γρίπη που προκαλεί το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (European Center for the Decease Control, ECDC), η δραστηριότητα της γρίπης είναι ήδη υψηλή σε Βρετανία, Ιρλανδία και Δανία, αυξάνεται σημαντικά σε... άλλες έξι χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Εσθονία, Βόρεια Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία), ενώ όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη, η χώρα μας πλέον χαρακτηρίζεται και αυτή από αυξητικούς ρυθμούς.


Στον... αστερισμό της γρίπης εισέρχεται όμως δυναμικά και η Ελλάδα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι «από τα δεδομένα τόσο του κλινικού όσο και του εργαστηριακού σκέλους της επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς και από τις ενδείξεις εμφάνισης συρροών γριπώδους συνδρομής, προκύπτει ότι πιθανώς η χώρα μας βρίσκεται σε φάση έναρξης του φετινού εποχιακού κύματος γρίπης».


Από τη νησιωτική Ελλάδα ενέσκηψε η γρίπη


Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr, δεκάδες κρούσματα γριπώδους συνδρομής από περιοχές της νησιωτικής χώρας είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ την τελευταία εβδομάδα. Εξ αυτών είχαν βρεθεί τέσσερα θετικά για τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1).


Η χθεσινή εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί συρροές κρουσμάτων στην Κίμωλο και τη Λήμνο (σ.σ. εκ παραδρομής στο δημοσίευμα του protothema.gr είχε αναφερθεί η Κάλυμνος αντί της Λήμνου).


Ειδικότερα, πρόκειται για 20 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού σε κατοίκους του νησιού σε άτομα ηλικίας από 16 έως 51 ετών με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής πριν από την Πρωτοχρονιά, για τα οποία διευκρινίζεται βεβαίως ότι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.


Αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης διαπιστώνεται όμως και στη Λήμνο τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει μικρή συρροή κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού σε παιδιά ηλικίας από 9 έως 14 ετών, με ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.


Κυρίαρχος ο υπότυπος Η1Ν1 της γρίπης Α


Οι καλές καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν την έναρξη της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία της χώρας αλλά και των ταξιδιωτών της εορταστικής περιόδου από ευρωπαϊκούς προορισμούς, θα πυροδοτήσει την εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα.


Πάντως, η εφετινή εποχική γρίπη φαίνεται ότι κυριαρχείται από το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1). Μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2011, στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης της χώρας απεστάλησαν συνολικά 71 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα πέντε ήταν θετικά για τον ιό Η1Ν1 και μόνο το ένα για τον υπότυπο Α(Η3Ν2).


«Όπλο» ο αντιγριππικός εμβολιασμός


Παρά την έξαρση του πανδημικού στελέχους Η1Ν1, οι ειδικοί επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, καθώς το «υπεύθυνο» στέλεχος του ιού περιλαμβάνεται στο εφετινό αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό που είναι σημαντικό, τονίζουν, είναι να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα του αντιγριπικού εμβολίου, ιδίως σε ό, τι αφορά τους χρονίως πάσχοντες οι οποίοι αποδεικνύονται και τα πιο εύκολα «θύματα» του ιού Η1Ν1 καθώς αυτοί διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπλοκές της γρίπης.
www.dete.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: