Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Μας χόρτασε ο λόγος της...

Το πρώτο, αλλά αβέβαιο βήμα στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της κερδοσκοπίας έγινε χθες το απόγευμα στο Βερολίνο, στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Ανγκ. Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού εκθείασε τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε από τους Ελληνες να βλέπουν και τους άλλους που έχουν προβλήματα, αποκάλυψε πως οι δύο κυβερνήσεις θα απευθυνθούν στην Κομισιόν, προκειμένου να αναπτυχθούν κοινές πολιτικές αντιμετώπισης των κερδοσκόπων.

Επίσης έδωσε έμφαση στο κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε, για...
τη συνεργασία των δύο κρατών στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και των υποδομών.

Η κυρία Μέρκελ δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε όμως να προσδιορίσει τι θα κάνει η Ενωση αν η κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας συνεχιστεί, ενώ σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου αν κατάλαβε καλά ότι δεν θα δοθούν χρήματα απάντησε κοφτά «καλά καταλάβατε»! «Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη» επανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου και εστίασε και αυτός στη δέσμευση της Γερμανίδας πολιτικού για το μέτωπο κατά της κερδοσκοπίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν αντέχει να δανειστεί ξανά με 6άρια και προέβαλε τη λύση του ΔΝΤ αν η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της.

Σύμφωνα με μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, η Ανγκ. Μέρκελ δεν αντέδρασε ευθέως, είπε όμως ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΟΝΕ και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υλοποιηθεί το πακέτο μέτρων. Και οι δύο ηγέτες αποδοκίμασαν τις ακραίες δηλώσεις -από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης- και από τις δύο πλευρές. Ειδικά ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πώλησης νησιών.

«Δώσαμε πολλούς πολέμους για να είναι ελεύθερα, δεν έχουμε σκοπό να τα ξεπουλήσουμε και δεν θα έλυνε και το πρόβλημα» είπε εμφανώς ενοχλημένος για τη σχετική πρόταση Γερμανού βουλευτή.

Για το τέλος, τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και η Ανγκ. Μέρκελ είχαν από ένα μήνυμα, ο καθένας για τον λαό του άλλου. Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως «το ευρώ παρέχει περισσότερη προστασία από τους κινδύνους που κρύβει».

«Εμείς αναγνωρίζουμε πρώτοι τα προβλήματά μας και δεν μεταφέρουμε τις ευθύνες μας αλλού» είπε προς τους Γερμανούς φορολογούμενους ο Ελληνας πρωθυπουργός. Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών και τις δηλώσεις ακολούθησε δείπνο εργασίας. «Πήραμε αυτό που θέλαμε» ήταν το συμπέρασμα των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι αναμένουν τώρα τι μπορεί πρακτικά να γίνει. Γιατί αν τα λόγια μείνουν ευχές, τότε παρά τα μέτρα και τις θυσίες του ελληνικού λαού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Γ. Παπανδρέου: Kακό για όλη την ΕΕ αν δεν τα καταφέρουμε
Ανταλλαγή μηνυμάτων πριν το ραντεβού

Μπορεί η σύνταξη της λαϊκής «Bild» να υποδέχθηκε τον Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο με μία προκλητική ανοιχτή επιστολή που είχε στο τέλος ένα... γραμματόσημο, για να τους απαντήσει χωρίς να ξοδευτεί η χώρα μας, αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε φροντίσει να απευθυνθεί στη γερμανική κοινή γνώμη μέσω της συντηρητικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Η πρώτη, βέβαια, πουλά περίπου 4 εκ. αντίτυπα και η δεύτερη κάτι παραπάνω από 350.000.

Το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία απέδωσαν και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της. «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και πρέπει να της την προσφέρουμε» δήλωσε πριν από τη συνάντηση, από το Μόναχο όπου βρισκόταν η Α. Μέρκελ, «ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θέλει να του δώσουμε ούτε ένα cent, ούτε και εμείς θέλουμε να του δώσουμε ούτε ένα cent» σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας R. Bruederle.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου αξιοποίησε την ευκαιρία που του έδωσε η γερμανική εφημερίδα για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του:

Αρχικά αναφέρθηκε στο τελευταίο πακέτο μέτρων. «Αποδείξαμε στους εταίρους μας ότι είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε επώδυνες και δύσκολες αποφάσεις» δήλωσε. Οταν, μάλιστα, ο Γερμανός δημοσιογράφος τού επισήμανε πως «από πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα γίνετε η Μάργκαρετ Θάτσερ της Ελλάδας», ο Γ. Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε πως στο τέλος της προσπάθειάς του η Ελλάδα θα είναι μια πιο δίκαιη και αποτελεσματική χώρα.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε οι Lehman Brothers της Ευρώπης, όποιος δανείζει χρήματα στην Ελλάδα θα τα πάρει πίσω» ήταν η κατηγορηματική του διαβεβαίωση.

Ξεκαθάρισε και τις προσδοκίες του από τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ. «Χρειαζόμαστε στήριξη για να δανειζόμαστε με ανεκτούς όρους. Αν δεν λάβουμε βοήθεια δεν θα τα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που σχεδιάζουμε. Και αυτό θα ήταν ακριβό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για ολόκληρη την Ευρώπη» διεμήνυσε. «Κινδυνεύει το ευρώ;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Από νωρίς το πρωί οι συνεργάτες του τον είχαν ενημερώσει για την ανοιχτή επιστολή της «Bild». Σε αυτή επισημαίνεται πως στη Γερμανία «οι άνθρωποι βγαίνουν στη σύνταξη στα 67, δεν έχουν 14ο μισθό, δεν πληρώνουν συντάξεις για κόρες στρατηγών που δεν βρίσκουν γαμπρό και δεν λαδώνουν για να βρουν κρεβάτι σε νοσοκομείο»! Οι συντάκτες του κειμένου, αφού μας θυμίζουν πως μας έχουν δώσει 50 δισ. ευρώ από όταν μπήκαμε στο ευρώ προσθέτουν: «Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ, σήμερα βρίσκεστε στη χώρα που με τους χιλιάδες τουρίστες της φέρνει ένα σωρό χρήματα στην Ελλάδα. Που με τον Οτο Ρεχάγκελ σάς έστειλε ακόμα και τον προπονητή των πρωταθλητών σας στο ποδόσφαιρο»!

Τι προηγήθηκε
Παρασκήνιο πριν τη συνάντηση

Σύμφωνα με γερμανικές δημοσιογραφικές πηγές, στους κόλπους της γερμανικής ελίτ υπάρχει μια μειοψηφική για την ώρα άποψη. Η Γερμανία να δανείσει την Ελλάδα, κερδίζοντας από τα επιτόκια. «Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανιστούμε πως σώζουμε την Ελλάδα, σώζουμε το ευρώ, σώζουμε και την Ευρώπη» υποστηρίζουν όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος. Της συνάντησης στο Βερολίνο προηγήθηκε επίσκεψη-αστραπή στο Λουξεμβούργο και συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Για το ΔΝΤ
Εκεί ο Ελληνας πρωθυπουργός έπαιξε για τα καλά το χαρτί του ΔΝΤ. «Δεν μπορώ να βάζω τους Ελληνες να πληρώνουν 750 εκ. ευρώ παραπάνω από τους Γερμανούς για κάθε 5 δισ.» τόνισε και είπε ότι αν η Ενωση δεν κάνει κάτι θα πάει στο ΔΝΤ. Είναι ενδεικτικό ότι έφυγε από το Λουξεμβούργο χωρίς να κάνει δηλώσεις, δίνοντας τον χρόνο στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις. Κατά μία εκδοχή τα αποτελέσματα φάνηκαν λίγες ώρες αργότερα στο Βερολίνο. Στη σκληρή παρτίδα πόκερ που παίζεται ο Ελληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του πριν από τον τελευταίο γύρο. Γιατί ξέρει ότι μόνο έτσι μπορεί να μείνει η Ελλάδα στο παιχνίδι.

Βερολίνο, Γιάννης Αντύπας ΕΘΝΟΣ

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: