Ο... εφιάλτης των επώδυνων μέτρων δεν τελείωσε. Μπορεί η κυβέρνηση να ξεκαθάρισε δια του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα ληφθούν εκ νέου έκτακτα μέτρα για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος, τώρα όμως σειρά παίρνουν οι παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα σε ασφαλιστικό, εργασιακό, δημόσια διοίκηση και αγορές που θα φέρουν ριζικές ανατροπές στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων...
Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει στο Εκοφίν, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μάιου, τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι τότε θα έχουν λάβει τη μορφή νόμου αλλά και όσες θα βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης. Με το νέο αυστηρότατο καθεστώς επιτήρησης, η Ελλάδα τέθηκε και στο άρθρο 121 παρ. 4, καθώς διαπιστώθηκε η απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού μεταρρυθμιστικού έργου τα τελευταία χρόνια.
Ετσι στην παρούσα φάση οι συστάσεις των Βρυξελλών εστιάζονται σε δραστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους και για τις οποίες η κυβέρνηση έχει αρχίσει έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα τα αρμόδια υπουργεία προετοιμάζουν το έδαφος για τις επερχόμενες παρεμβάσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έρευνα του ΙΟΒΕ έχει δείξει ότι το ουσιαστικό άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών (απελευθέρωση ωραρίων λειτουργίας, άρση υποχρεωτικών περιθωρίων κέρδους) θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 10 δισ. ευρώ. Βέβαια στην κυβέρνηση λαμβάνουν υπόψη τους τα αλλεπάλληλα... τελεσίγραφα των Βρυξελλών, συνυπολογίζοντας όμως ότι θα προκαλέσουν κορύφωση των κοινωνικών αντιδράσεων. Κι αυτό καθώς ήδη έχουν ανοίξει μέτωπο με τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πιο αναλυτικά στην Κομισιόν έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ανοίξει τα ακόλουθα «καυτά» μέτωπα:
Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο, δεν αποκλείουν η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών να γίνει ακόμη και άμεσα, χωρίς δηλαδή να δοθεί περίοδος χάριτος. Οσον αφορά τώρα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, οι κοινοτικοί συστήνουν μεταξύ των άλλων αύξηση των γενικών ορίων, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μείωση των συντάξεων.
«Επακόλουθο»
Εργασιακό. Εδώ οι παραινέσεις ξεκίνησαν από τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Ολι Ρεν ο οποίος σημείωσε ότι είναι «μοιραίο επακόλουθο» οι μειώσεις αποδοχών στον δημόσιο τομέα να περάσουν και στον ιδιωτικό, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επιπλέον υπάρχουν πιέσεις για αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και απελευθέρωση των απολύσεων.
Δημόσια Διοίκηση. Σχεδιάζεται συγχώνευση ή κατάργηση δημοσίων οργανισμών, παρέμβαση η οποία θα υποστηριχθεί τεχνικά από στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κυβέρνηση έχει κάνει τη σχετική προεργασία και έχουν προκαλέσει ανησυχία δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου ότι σε περίπτωση που καταργηθούν οργανισμοί, καταργούνται αυτόματα και οι οργανικές θέσεις εργασίας και μπορεί να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Στο τραπέζι η απελευθέρωση ωραρίου
Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στην αγορά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει προαναγγείλει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τα συναρμόδια υπουργεία ξεκινούν τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς προγραμματισμούς, το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους και θα αφορά δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, λογιστές, φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες ταξί και βυτιοφόρων.
Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσουν με ταχύτερα βήματα οι ιδιωτικοποιήσεις, με έμφαση στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ο στόχος για το τρέχον έτος έχει οριοθετηθεί στα 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον στην Κομισιόν θεωρούν ότι είναι αναγκαίο το άνοιγμα των αγορών.
Κίνηση που θα πρέπει να επικεντρωθεί στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας για καταστήματα, τράπεζες, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.λπ. και στην άρση των υποχρεωτικών περιθωρίων κέρδους τα οποία επιβάλλονται σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου