Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Επιτόκιο διετίας στο 20% (!) και ...θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση

Την αποκλείουν τώρα, την ετοιμάζουν για μετά...


http://img.protothema.gr/C6D21A0EA8BAC78423995CC537463271.jpg
Σε κρας-τεστ αναδεικνύεται η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας καθώς τα σπεντ των ελληνικών ομολόγων έχουν διαμορφωθεί στην διεθνή αγορά σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, μεγαλύτερα και από εκείνα πριν μπει το "όπλο πάνω στο τραπέζι" (το πακέτο των 110 δισ.) με το οποίο η Ελλάδα απειλούσε πριν ένα χρόνο ακριβώς τους κερδοσκόπους.

Αν η το ελληνικό δημόσιο ζητούσε δανειστεί σήμερα, όχι για τρεις μήνες αλλά για δέκα χρόνια, θα πλήρωνε 14,8%, περίπου 16,4 % για 5 έτη ή 19,8% για δύο χρόνια. Αν πλήρωνε τέτοια επιτόκια Ένας Έλληνας που θέλει να δανειστεί για να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι, ασφαλώς θα φώναζε ότι πρόκεται για «ληστεία».

Ωστόσο οι αντιφατικές δηλώσεις, οι συγκρουόμενες πληροφορίες και οι "μύχιοι πόθοι" τόσο των κερδοσκόπων που πόνταραν τεράστια κεφάλαια στη χρεοκοπία της χώρας, όσο και της κυβέρνησης "να απέλθει το ποτήριον τούτο", για να μην αναλάβει το φορτίο της δημοσιονομικής προσαρμογής, σκορπίζουν πανικό στους επενδυτές που ...ακούν Ελλάδα και παθαίνουν νευρική κρίση.

Ακόμα και μετά τις εξαγγελίες της περασμένης Παρασκευής για αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και τη βροχή διαψεύσεων από Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, οι αγορές «τίμησαν» την Ελλάδα με έκρηξη επιτοκίων. Παρά το «φρένο» που -με επιχειρήματα- επιχείρησε να βάλει χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στα σενάρια, τείνει πλέον έτσι να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία η λύση της αναδιάρθρωσης για τη χώρα μας.

Και τα ασφάλιστρα επί ομολόγων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας όμως δείχνουν πιθανότητες χρεοκοπίας 64% (2 στις 3 δηλαδή), σπάζοντας επίσης κάθε ρεκόρ: οι επενδυτές που θα ήθελαν να κάνουν μια ασφάλεια και να αποζημιωθούν εάν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν δεν εξαργυρωθούν στο ακέραιο, θα έπρεπε σήμερα να πληρώσουν πρωτοφανή υψηλά ασφάλιστρα (CDS 1065 μονάδες για 10ετή ομόλογα και 1283 για 5ετή).

Σιγά μην επιστρέψουμε στις αγορές...

Με τα δεδομένα αυτά, ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο, η Ελλάδα πόρρω απέχει από το να επιστρέψει στις αγορές το 2011 ή το 2012. Τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης διεθνώς και οι διαψεύσεις ελάχιστα μπορούν να ηρεμήσουν τις αγορές, όταν πχ μόλις εχθές:

- ο Ντομινίκ Στρος Καν από την Ουάσιγκτον επανέλαβε επιδεικτικά σαν ... σε μαγνητόφωνο (προφέροντας αργά και σχεδόν υπαγορεύοντας την απάντηση), την ίδια "κασέτα" ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση.

- η Κριστιν Λαγκάρντ, γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, απαντούσε πως «η Ελλάδα έχει κάνει συμβόλαιο ότι θα πληρώσει το χρέος της» και επικαλείτο τον έλληνα πρωθυπουργό που την Παρασκευή ανακοίνωσε «συμπληρωματικά μέτρα», παραβλέποντας το γεγονός ότι κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν έχει πει ακόμη επισήμως και «on camera» ότι πωλείται –για παράδειγμα- η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ. Κρατάνε δηλαδή "μυστικό" ακόμα το πρόγραμμα που υποτίθεται πως έπρεπε να πείσει τις αγορές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τελειώσει με το πρόβλημα.

- ο Επίτροπος Ρεν, μετά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, αποκλείει μεν για άλλη μια φορά την αναδάρθρωση, αλλά αποκαλύπτει πως έχει ζητήσει μια μελέτη για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και περιμένει τον Ιούνιο να δει αν «βγαίνουν» τα νούμερα ή θα αναγκαστεί η ΕΕ και η Ελλάδα να αλλάξουν το Μνημόνιο και τους πολιτικούς όρους για την παροχή των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

- ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όπως και ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιτιέ, αποκλείουν την αναδιάρθρωση αλλά στέλνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα ίσως δε μπορέσει τελικά να βγει για δανεικά στις αγορές το 2012.

- ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αν και αποκηρρύσσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ.Σημίτη και όσων άλλων υποστηρίζουν την ανάγκη για αναδιάρθρωση «εδώ και τώρα», αλλά εμφανίζεται να συζητά την περίπτωση να συμβεί αυτό αργότερα και σε ένα ...ευρωπαϊκό πλαίσιο (μαζί ίσως με Ιρλανδία και Πορτογαλία για τις οποίες άρχισε να «παίζει» από χθες το ίδιο σενάριο με επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων στην ενημέρωση Τύπου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες).

Με τα δεδομένα αυτά, φαίνεται να ακυρώνονται για άλλη μια φορά –όπως επεσήμανε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος- τα αναπτυξιακά και δημοσιονομικά οφέλη από την εφαρμογή του Μνημονίου, όσο τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν μπορεί με τόλμη να υποστηρίξει τους σκοπούς και τη χρησιμότητα των μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα προσαρμογής που υιοθέτησε σε συνεννόηση με την Τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: