Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ευθύνες στον "Tσάρο" για καθυστερήσεις στην υπόθεση Βατοπαιδίου


Σε αποκαλύψεις που προκαλούν γέλια και δάκρυα για τον προκλητικά λανθασμένο τρόπο που χειρίσθηκε η κυβέρνηση, το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου προχωρά η βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Η κ. Βόζενμπεργκ επισημαίνει ότι εάν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ακολουθήσει την υπ' αριθμ 312/2009 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 45 έναντι 2 - σημαντικό μέρος των ακινήτων θα βρισκόταν σήμερα στην κυριότητα του Ελληνικού δημοσίου.

Σε ερώτηση, που είχε καταθέσει στις 18 Ιανουαρίου, στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον κατηγορούσε ότι συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας και ότι επί 15 μήνες δείχνει να αδρανεί χωρίς να προασπίζει τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.

Πολλά όμως ερωτηματικά, προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δικαιολογεί τη μη αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων στην απουσία κατεπείγοντος χαρακτήρα που αποτελεί προϋπόθεση εκ του νόμου.

“Απαραίτητη προϋπόθεση για να διαταχθεί οποιοδήποτε ασφαλιστικό μέτρο είναι η ύπαρξη επείγουσας περίπτωσης ή ανάγκη αποτροπής επικείμενου κινδύνου”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απάντησή του. Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι: “περαιτέρω, εκτιμάται ότι ενόψει της μη δυνατότητας αποκτήσεως κυριότητας ακινήτου παρά μη κυρίου, κατ' άρθρο 1033 ΑΚ δεν τεκμηριώνεται νομικά η ανάγκη για την άμεση λήψη ασφαλιστικών μέτρων, δεδομένου ότι για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος ασκούνται αγωγές διεκδικήσεως όλων των ανταλλαγέντων ακινήτων ενώ με την κατάθεση και εγγραφή τους στα βιβλία διεκδικήσεων των κατά τόπου υποθηκοφυλακείων προστατεύονται και οι τυχόν καλόπιστοι τρίτοι”.

Για την ιστορία πάντως αναφέρουμε ότι οι αποφάσεις επί των αγωγών που κατατέθηκαν θα τελεσιδικήσουν μετά από πέντε και πλέον έτη με αποτέλεσμα η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου σε καθημερινή βάση να είναι ανυπολόγιστη।

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: