Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Υπέρ της αναδιάρθρωσης και οι κρατικές γερμανικές τράπεζες

Εντείνει τις πιέσεις το Βερολίνο

Ισχυροποιούνται οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της αναδιάρθρωσης με επώνυμες πλέον δηλώσεις
Ισχυροποιούνται οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της αναδιάρθρωσης με επώνυμες πλέον δηλώσεις (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο
Συνεχίζονται οι πιέσεις από το Βερολίνο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με Γερμανούς αξιωματούχους να επαναθέτουν -και μάλιστα με επώνυμες δηλώσεις- το ζήτημα τη Μ.Τρίτη, εκτιμώντας αφ' ενός ότι είναι αναπόφευκτη και αφ' ετέρου ότι δεν θα επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στις τράπεζες της χώρας τους.

«Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους» δήλωσε ο Κ.Φούστ εμπειρογνώμονας του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας ότι αν η Ελλάδα δαπανά τα μισά έσοδά της σε τόκους «θα καταστραφεί».

Οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν το κόστος μιας αναδιάρθρωσης, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου κρατικών γερμανικών τραπεζών, Κρίστιαν Μπραντ.

«Προσέξτε τι εύχεστε» είναι η προειδοποίηση του Bloomberg στους Γερμανούς και σε όσους ευρωπαίους πολιτικούς και επενδυτές τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι κάτι τέτοιο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και σε άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν τις κατηγορηματικές διαψεύσεις περί ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Απαγορευτικό το κόστος των τόκων»

«Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Κλέμενς Φούστ, μέλος του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Κλ.Φουστ, το μερίδιο των φορολογικών εσόδων που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της θα γίνει απαγορευτικά υψηλό. «θα καταστρέψει την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα κράτος με φορολογικά έσοδα στο 20% των οικονομικών του δυνάμεων δεν μπορεί να δαπανά το μισό από αυτά σε τόκους, αυτό δεν γίνεται» τόνισε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι μια τέτοια επιλογή και πορεία θα έχει και σοβαρές κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτικές αλλαγές και ότι θα έρθει κάποτε μία νέα κυβέρνηση που θα πει "δεν κάνω άλλες περικοπές"».

Πάντως ο κ. Κλέμενς δίνοντας και μια μικρή νότα αισιοδοξία επισήμανε ότι «η περικοπή χρέους είναι μεν οδυνηρή και κοστίζει σε αξιοπιστία, αλλά μετά θα διαφανούν νέες προοπτικές».

«Οι γερμανικές τράπεζες το αντέχουν»

Το κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης δεν θα ήταν αβάσταχτο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του συνδέσμου των κρατικών γερμανικών τραπεζών (VÖB), Κρίστιαν Μπραντ.

«Ένα "κούρεμα" [στα ομόλογα] δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου» δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters.

Bloomberg: προσέξτε τι εύχεστε

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές και πολιτικοί που προτρέπουν την Ελλάδα για αναδιάρθρωση του χρέους της, ίσως στο τέλος «καταραστούν» την ώρα που το έκαναν, σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Το άρθρο τονίζει ότι μια τέτοια επιλογή αυξάνει το πρόβλημα μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία.

«Μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ίσως πυροδοτήσει κρίση στην Ισπανία» τονίζει στο πρακτορείο ο Ντέιβιντ Ουότς, αναλυτής της εταιρίας CreditSights Inc. που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει σημασία πόσα θα κερδίσει η Ευρώπη από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς ο αντίκτυπος στην Ισπανία θα είναι πολύ μεγαλύτερος και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το τελικό κόστος.

Ακόμη το άρθρο αναφέρεται στις επιπτώσεις που θα είχε μια αναδιάρθρωση στην περιουσία τραπεζών (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται γερμανικές και γαλλικές), ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και της ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνει, σε ένα ελληνικό χρεοστάσιο το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα θα πιεστεί πολύ, καθώς τράπεζες εντός κι εκτός της Ελλάδας και κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία, θα υποστούν ζημίες.

Στην γερμανική πρόταση, τονίζει ακόμη το άρθρο, δεν λαμβάνονται υπόψη τα παραδείγματα του παρελθόντος. Οι κρίσεις χρεών συνήθως δεν εκδηλώνονται μεμονωμένα: η υποτίμηση του 1997 στην Ταϊλάνδη προκάλεσε την ασιατική κρίση και το ρωσικό χρεοστάσιο του 1998 προκάλεσε παγκόσμια χρηματοοικονομική πανδημία.

Μικρή η έκθεση των ιταλικών τραπεζών

Η έκθεση της ιταλικής οικονομίας και των τραπεζών στην Ελλάδα είναι μικρή, αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή σε πιθανούς ευρύτερους συστημικούς κινδύνους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Unicredit Roberto Nicastro την Τρίτη, όπως αναφέρει το Reuters.

«Το ιταλικό οικονομικό σύστημα έχει σχετικά μικρή έκθεση στην Ελλάδα και η Unicredit δεν είναι και αυτή πολύ εκτεθειμένη», δήλωσε ο Nicastro σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ημερίδας.

«Το σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι οι πιθανές συστημικές επιπτώσεις» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: