Τρίτη 19 Απριλίου 2011

“Θα δανείζεστε πανάκριβα μέχρι και το 2017!”

Αν βγαίναμε σήμερα στις αγορές, θα πληρώναμε 15% τόκο


http://img.protothema.gr/1B862353443853854E647BD2BD537B04.jpg
Την …τιμητική της έχει σήμερα η χώρα μας σε δύο από τα μεγαλύτερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, την Wall Street Journal και το Bloomberg, με φόντο την αυξανόμενη πίεση για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας και, βεβαίως, με το κόστος του δεκαετούς δανεισμού κοντά στο 15%, αφού το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι καρφωμένο στις 1130 μονάδες, δηλαδή στα χτεσινά επίπεδα.

Καταρχήν η Wall Street Journal θεωρεί ότι η παραδοχή αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης βρίσκεται πολύ κοντά και, προφανώς, αυτή είναι η Ελλάδα. Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνεται ότι ακόμη κι αν η χώρα μας προχωρήσει στην αναδιάρθρωση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές δεν θα συνεχίσουν να την δανείζουν τη χώρα μας ακόμα και μετά τη (φημολογούμενη) αναδιάρθρωση.

H WSJ επικαλείται έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της Βασιλικής Εταιρείας Οικονομικών της Βρετανίας, έδειξε ότι οι αγορές έχουν συνηθίσει να δανείζουν «ανυπόληπτες οικονομίες».

“Είναι γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις που έχουν δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους, με πιο τρανό παράδειγμα τη Ρωσία, βρίσκουν πολύ σύντομα τις αγορές πρόθυμες να τις δανείσουν. Έχει νόημα να δανείσεις κάποιον που έχει διαγράψει ακόμα και το 50% του χρέους του διότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα νέα δάνεια. Άλλωστε η αδυναμία πληρωμής μέρους του χρέους συνοδεύεται συνήθως από τη δέσμευση μη επανάληψης των ίδιων λαθών και από αλλαγή πολιτικής”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός αρθρογράφος Paul Hannon.

Μόνο που, όπως υποστηρίζει η έγκριτη εφημερίδα, “ακόμα και αν η Ελλάδα τα κάνει όλα σωστά θα δανείζεται με πολύ ακριβά επιτόκια μέχρι το 2017!”…

Από την πλευρά τους, οι Tony Czuczka και John Glove του Bloomberg έχουν την άποψη ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έφερνε ντόμινο στην Ευρωζώνη! “Ευρωπαίοι επενδυτές και πολιτικοί που κεντρίζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, στο τέλος μπορεί να εύχονται να μην το είχαν κάνει” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την …Ισπανία. “Μια αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα, μπορεί να επιταχύνει μια κρίση στην Ισπανία”, δηλώνει στους δύο αρθρογράφους ο David Watts της φίρμας CreditSights στο Λονδίνο. “Υπό αυτήν την έννοια, δεν έχει σημασία πόσο γλίτωσες από την ελληνική αναδιάρθρωση, γιατί η πτώση της Ισπανίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Και εδώ είναι το πρόβλημα, να μην γνωρίζει κανείς το τελικό κόστος…

Ο δε Holger Schmieding της Joh. Berenberg Gossler & Co., πιστεύει ότι σχολιασμοί Γερμανών αξιωματούχων, όπως η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, κατά τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να μην τα καταφέρει στους επόμενους μήνες, δείχνουν “απώλεια υπομονής” και μπορούν να οδηγήσουν σε αλυσιδωτή αντίδραση τύπου Lehman σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: