Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Νέο επεισόδιο στη διαμάχη Καστανίδη – Δικαστών


Αμφισβητήθηκαν, σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, οι συνταγματικές αρχές για τη διάκριση των εξουσιών και ως εκ τούτου ορθώς ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κκ Γεώργιος Καλαμίδας και Ιωάννης Τέντες, αρνήθηκαν να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να συζητήσουν τα προβλήματα διοίκησης και λειτουργίας της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.

Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε στον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με τα όσα σχολίασε για την ισοτιμία των εξουσιών μετά την άρνηση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προσέλθουν στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕ, ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι «κάποιοι από τους ανώτατους δικαστικούς δεν έχουν κατανοήσει ότι κατά το Σύνταγμα πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική και υποχρεούνται να προσέρχονται, όταν τους καλεί».

Σε απάντηση της δήλωσης αυτής, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕ επισήμανε: «Οι Νομικές Σχολές των εννόμων τάξεων όλων των προηγμένων χωρών διδάσκουν από αρχαιοτάτων χρόνων τη διάκριση και το ισότιμο των τριών λειτουργιών του κράτους (νομοθετικής, δικαστικής, εκτελεστικής).

Συνεπώς, ο κ. υπουργός θα έπρεπε "να έχει κατανοήσει" ότι σε ένα Κράτος Δικαίου, όπως θέλει να είναι η χώρα μας, δεν υφίσταται προβάδισμα καμίας εξουσίας έναντι των άλλων, παρά μόνο συνεργασία με βάση την ισοτιμία και όχι την εξουσιαστική διάθεση".

Η ΕΔΕ καταλήγει: «Αφού οι ανωτέρω συνταγματικές αρχές και υπερσυνταγματικές αρχές αμφισβητήθηκαν, ορθώς ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκαν να προσέλθουν στην ανωτέρω επιτροπή»।

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: