Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ


Απόλυτα αντίθετη σε οποιαδήποτε τακτοποίηση των αυθαιρέτων είναι η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με το «Έθνος». Η Τίνα Μπιρμπίλη, ανέφεραν χθες στενοί της συνεργάτες, πιστεύει πως οποιαδήποτε ενέργεια νομιμοποίησης θα αποδειχθεί ανέφικτη αφού θα προσκρούσει στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αντισυνταγματική. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση...
φέρεται να μελετά την άμεση τακτοποίηση περίπου 1,2 εκατομμυρίων αυθαίρετων κτισμάτων που υπάρχουν στη χώρα, προσδοκώντας σε έσοδα που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 δις ευρώ.
Πάντως, όπως είναι γνωστό, το ανώτατο δικαστήριο, με επανειλημμένες αποφάσεις του, έχει απορρίψει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν μετά το 1983 και μετά την εφαρμογή του οικιστικού νόμου Τρίτση. Απορρίπτεται επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τους ημιυπαίθριους, καθώς υπάρχει βεβαιότητα πως θα δημιουργηθεί μεγάλο συνταγματικό πρόβλημα.
Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως δίδεται μία ελαφρώς διαφορετική εικόνα. Αν και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν υπάρχει αναφορά σε έσοδα από αυθαίρετα, παράγοντες του υπουργείου πιστεύουν πως θα μπορούσαν να εισπραχθούν 1,5 -2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015 με αντάλλαγμα μία μορφή νομιμοποίησης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της εφαρμογής ελαστικότερων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων από αυτά που προβλέπει η πολεοδομική νομοθεσία και τα οποία είναι ιδιαίτερα τσουχτερά για όσα παράνομα κτίσματα κατασκευάστηκαν μετά το 2003. Εδώ, σύμφωνα με το «Έθνος» το υπουργείο Περιβάλλοντος διαφοροποιείται και δεν αποκλείει τη συνδρομή του, εφόσον υπάρξει σαφής πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: