Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Περισσότερα λουκέτα και χαμένος τζίρος 7,5 δισ. ευρώ στο εμπόριο το 2010

Η αγορά «δεν αντέχει άλλους φόρους»

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις θα γίνουν προβληματικές», λέει ο Γ.Κασιμάτης
«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις θα γίνουν προβληματικές», λέει ο Γ.Κασιμάτης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Λαμία
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο κ.Γ. Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕ στη Λαμία τη Μ.Τρίτη.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια του 2010 το 90% των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση πωλήσεων, ενώ το εμπόριο έχασε τζίρο ύψους 7,5 δισ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 30% ο αριθμός των καταστημάτων που «έβαλε λουκέτο» λόγω της κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ υπογράμμισε ότι «η επιχειρηματικότητα δεν αντέχει άλλη αύξηση φορολογικών βαρών, ούτε ως προς την άμεση, αλλά και ούτε και ως προς την έμμεση φορολογία» καιπρόσθε ότι «άν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων, τότε η λύση είναι μια: η μείωση των φορολογικών βαρών».

Σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων όλης της χώρας επεσήμαναν ότι έχουν κλείσει οι προοπτικές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και για αυτές τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες.

Οι εκπρόσωποι ανάφεραν επσίης ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστικά κλείσει όλες τις χρηματοδοτήσεις, ενώ «προέβλεψαν ότι άν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις θα γίνουν προβληματικές».

Ντ. Ρόβλιας: «Επανεκκίνηση της οικονομίας το 2012»

Αναγνωρίζοντας ότι το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντ.Ρόβλιας, που παραβρέθηκε στη συνέλευση, ανέφερε πως τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα φανούν τον επόμενο χρόνο.

«Το ξέραμε και το περιμέναμε» είπε ο υφυπουργός «ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ως κυβέρνηση δεσμευόμαστε ότι οι θυσίες των επιχειρηματιών και των εργαζομένων δεν θα πάνε χαμένες και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από το τέλος της χρονιάς που διανύουμε».

Ο κ. Ρόβλιας μίλησε για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα στο επόμενο έτος και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με τόνωση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου για την αναστροφή της κατάστασης προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και παρουσίασε μια σειρά προγραμμάτων που αφορούν στη στήριξη των επιχειρήσεων, τα οποία θα ξεκινήσουν από τους επόμενους μήνες.

Σημείωσε, μάλιστα, το ύψος των χρηματικών ποσών που θα δοθούν μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά είναι τα λεφτά που υπάρχουν». Αναφερόμενος στις συνολικές προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ζήτησε τη συστράτευση «όλων στην κοινή προσπάθεια που γίνεται».

Τέλος, απαντώντας σχετικά με τις ανησυχίες των επιχειρηματιών για το θέμα του "Καλλικράτη" στα επιμελητήρια, τα οποίο εξέφρασαν την ανησυχία ότι έχει ήδη ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: