Οφείλεται στο ενιαίο μισθολόγιο, λέει το ΥΠΟΙΚ
- Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, με αφορμή την προσαρμογή των αποδοχών τους βάσει του νέου μισθολογίου, εκδόθηκε κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνου Ρόβλια που προβλέπει αυξήσεις από 8,3% έως 25,6%.
Απαντώντας, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις, αλλά μειώσεις. Σημειώνει, δε, ότι η εικόνα αυξημένων αμοιβών προκύπτει λόγω της ενσωμάτωσης κάποιων επιδομάτων στο μισθό -βάσει του ενιαίου μισθολογίου- και επισημαίνεται ότι άλλα επιδόματα κόπηκαν, με αποτέλεσμα συνολικά και συγκριτικά οι αμοιβές να είναι μικρότερες.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι συνεργάτες των υπουργών λαμβάνουν αυξημένους μισθούς κατά 8,3% έως 25,6%. Ωστόσο, θα υποστούν και αυτοί περικοπές επιδομάτων, που καταργούνται με το νέο μισθολόγιο για όλο το προσωπικό του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι καθαρές αποδοχές τους να εμφανίσουν μείωση.
Ενδεικτικό είναι πάντως πως συνεργάτης στελέχους της κυβέρνησης, ο οποίος διαθέτει απολυτήριο γυμνασίου θα εισπράττει 1.135 ευρώ με τη νέα απόφαση, δηλαδή μισθό που αναλογεί σε εργαζόμενο του Δημοσίου με τουλάχιστον 22 χρόνια προϋπηρεσίας.
Ευνοϊκότερες είναι οι ρυθμίσεις για όσους επιλεγούν διευθυντές πολιτικών γραφείων. Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, θα λαμβάνουν τον μισθό υπαλλήλου που κατέχει τον Α' βαθμό και τίτλο σπουδών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Μόνο που για να φτάσει στον βαθμό αυτό ένας υπάλληλος της αυτής της εκπαιδευτικής κατηγορίας απαιτούνται 20 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ αντιθέτως διευθυντής πολιτικού γραφείου μπορεί να λαμβάνει τον ίδιο μισθό και να μην έχει καν το απαιτούμενο πτυχίο ή την προϋπηρεσία.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μεγάλες αυξήσεις σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών αποτελεί χυδαία πρόκληση προς τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, που οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές, με σφαγιαστικές μειώσεις των εισοδημάτων τους, έχουν οδηγήσει σε κοινωνική γενοκτονία» δήλωσε για το θέμα ο συντονιστής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Δημήτρης Στρατούλης, επισημαίνοντας:
«Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες της 'πολιτικής Πομπηίας της' η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-δοτού πρωθυπουργού δεν διστάζει να τακτοποιεί τους ημετέρους και να δείχνει στο λαό το σκληρό αντικοινωνικό της πρόσωπο».
Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι η συνολική ετήσια δαπάνη για τις εν λόγω αποδοχές έχει μειωθεί περί του 60% και συγκεκριμένα ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ, που ήταν προ της εφαρμογής του νέου μισθολογίου. Το ποσό, δε, των 2,1 εκατ. ευρώ, που αναφέρεται στα δημοσιεύματα, συμπεριλαμβάνει και τις αποδοχές που καταβλήθηκαν το τελευταίο δίμηνο του 2011, προ της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου.
Το υπουργείο αναφέρει πως με βάση την Κ.Υ.Α. για τις αποδοχές των μετακλητών υπαλλήλων, προκύπτει ότι ο βασικός μισθός των εν λόγω υπαλλήλων εμφανίζεται μεν αυξημένος, όπως αυξημένος είναι και για τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους, μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.
Ωστόσο, οι συνολικές αποδοχές τους είναι μειωμένες, δεδομένου ότι πέραν του βασικού μισθού, του κινήτρου απόδοσης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, ελάμβαναν και τα ανάλογα επιδόματα που καταβάλλονταν στους υπαλλήλους του κάθε φορέα, τα οποία και δεν λαμβάνουν πλέον.
«Είναι σαφές, ότι οι εν λόγω υπάλληλοι εντάχθηκαν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα. Όταν η συνολική δαπάνη μειώνεται 60% είναι παράδοξο να εμφανίζεται, στα εν λόγω δημοσιεύματα, ότι δόθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 26%», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου