Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ελλάδα ως το τέλος του PSI λέει η Standard & Poor's

Στο 'CCC' τα νέα ομόλογα


Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στις 27 Φεβρουαρίου
Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στις 27 Φεβρουαρίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Νέα Υόρκη
Η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD - selective default) μέχρι να ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου η ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται από το διεθνές δίκαιο αναφέρει η Standard and Poor’s.

Η ανταλλαγή αυτών των ομολόγων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Απριλίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Όπως προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης τα νέα ομόλογα που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο θα αξιολογούνται με CCC, δηλαδή θα βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Η S&P εξηγεί ότι η αξιολόγηση προκύπτει από τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, από την όλο πιο αδύναμη πολιτική συναίνεση για φιλόδοξες αλλά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και το υψηλό ποσό του χρέους ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση. Επιπλέον, εξηγεί η S&P οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής είναι φιλόδοξοι.

Συνυπολογίστηκαν ακόμη η αύξηση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης (τα οποία οφείλονται στο PSI) αλλά και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα επιτρέψει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών.

Αυτοί οι παράγοντες μείωσαν τον κίνδυνο για μία δεύτερη αναδιάρθρωση στο άμεσο μέλλον, εκτιμά η S&P.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στις 27 Φεβρουαρίου ενόψει της ανταλλαγής ομολόγων, μία κίνηση που είχε άλλωστε προαναγγείλει από το περασμένο καλοκαίρι.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: