Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Πυρ ομαδόν από όλους τους βουλευτές


H προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου κάλεσε και νέα πρόσωπα να προσέλθουν για να καταθέσουν
H προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου κάλεσε και νέα πρόσωπα να προσέλθουν για να καταθέσουν (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Διαμαρτυρίες βουλευτών από όλες τις πτέρυγες της Βουλής προκάλεσε η αναβολή της συζήτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών, λόγω απουσίας του Ευ. Βενιζέλου, η οποία «συμπαρέσυρε» σε απουσία και των άλλων συναρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου και Εξωτερικών, Στ.Δήμα.

Η συνεδρίαση για το θέμα αυτό, είχε καθοριστεί για τις 11 το πρωί μετά το αίτημα που είχαν καταθέσει βουλευτές με επικεφαλής τον ανεξάρτητο Π.Κουρουμπλή.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη των Επιτροπών ότι χθες το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος τής ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση, καθώς δεν μπορούσε να παραστεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, λόγω άλλων υποχρεώσεων του.

Έτσι, δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση οι κ. Παπαϊωάννου και Δήμας, οι οποίοι πάντως ενημέρωσαν ότι στην επόμενη συνεδρίαση που θα καθοριστεί για το θέμα θα είναι παρόντες.

O κ. Παπαϊωάννου εξήγησε ότι δεν παρέστη επειδή πληροφορήθηκε ότι θα απουσίαζαν οι Ευ.Βενιζέλος και Στ.Δήμας.

Η κ. Παπανδρέου από την πλευρά της πρότεινε να κληθούν επιστήμονες, οι Αντώνης Ρούκουνας, Στέλιος Περράκης και Αντώνης Μπρεδήμας, που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα. Επίσης και οι Μ.Γλέζος και Γ.Προβόπουλος.

Η πρόταση έγινε δεκτή με σχεδιασμό για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντ.Βρεττός υποστήριξε ότι προφανώς πρόκειται για παρέμβαση από το γραφείο του πρωθυπουργού, αφού εκείνος που ζήτησε την αναβολή ήταν ο κ. Σταυρόπουλος.

Εντυπωσιασμένη από την απουσία των υπουργών δήλωσε η Άννα Νταλάρα επισημαίνοντας πως δεν μπορεί το θέμα να πάει στις καλένδες, ενώ για πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό θέμα μίλησε ο Γ. Διαμαντίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας ζήτησε να διασφαλιστεί η παρουσία των υπουργών στην επόμενη συνεδρίαση.

«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν απεμπολήσει αυτή την απαίτηση» ανέφερε ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), ενώ ο Δ.Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) είπε πως είναι προκλητικό και σκανδαλώδες «να μην έρχονται οι υπουργοί για να μην στενοχωρήσουν την κ. Μέρκελ» και ζήτησε από την κ. Παπανδρέου να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας. «Όλη η συνεδρίαση είναι μια διαμαρτυρία», σχολίασε απαντώντας η προεδρεύουσα.

Για μείζον πολιτικό θέμα μίλησε από τον ΛΑΟΣ ο Κ. Βελόπουλος, ενώ ο Π. Μαρκάκης από το ίδιο κόμμα, είπε πως «οι υπουργοί κρύβονται από τον λαό, κρύβονται και από τη Βουλή».

«Νιώθω προσβεβλημένη» είπε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε ότι είναι καλοί οι τεχνοκράτες αλλά η Βουλή πρέπει να ξέρει την άποψη της κυβέρνησης.

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση έχει υπογράψει την παραίτηση της χώρας από τις γερμανικές αποζημιώσεις με το δεύτερο Μνημόνιο.

«Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα έμεινε στο πολιτικό περιθώριο. Ψέλλιζαν ότι το θέμα ήταν ανοικτό και εκεί έμενε. Υπάρχει πολιτικό θέμα» εκτίμησε ο ανεξάρτητος Π. Κουρουμπλής.

Αν η κυβέρνηση δεν έχει θέση να το πει, ζήτησε ο Νίκος Τσούκαλης. «Είναι αστείο να συζητάμε αυτές τις μέρες αυτό το σοβαρό θέμα, που και τους Γερμανούς θα προκαλέσει και εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε», ανέφερε η Έλσα Παπαδημητρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: