Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Την Πέμπτη η κρίσιμη απόφαση του ΔΝΤ για τα 28 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Υπό αυστηρούς όρους σε κάθε περίπτωση


Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Ουάσινγκτον
Την πρόταση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για να συμμετάσχει το Ταμείο με 28 δισεκατομμύρια ευρώ στο νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, αναμένεται να συζητήσει κατά την συνεδρίασή του την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η πρόταση θα εγκριθεί από την πλειοψηφία των μελών και όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, το προηγούμενο τριετές πρόγραμμα (Stand-By Agreement) για την Ελλάδα θα ακυρωθεί και θα αντικατασταθεί από νέο πρόγραμμα (Extended Fund Facility), που θα είναι τετραετές.

Σε συνεδρίαση την Τετάρτη συζητήθηκε η αλλαγή του κανονισμού, ώστε να μετατραπεί το πρόγραμμα από τριετές σε τετραετές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, τα κύρια χαρακτηριστικά της έκθεσης που ετοίμασε η «Αποστολή του ΔΝΤ» με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, προς τα μέλη του συμβουλίου, είναι:

  • Να δοθεί το προτεινόμενο ποσό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση, κατανέμοντας τα 28 δισ. σε 17 ισόποσες δόσεις των 1,65 δισ. για κάθε τρίμηνο, αφού όμως προηγουμένως υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα. Επίσης, αν στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμφανιστούν «χρηματοδοτικά κενά» τότε θα καλυφθούν από την ΕΕ.
  • Χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως στους τομείς της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και της αυστηρής περικοπής δαπανών), υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη
  • Θα χρειαστούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και ότι η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί αν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση.
  • Παρά τις δυσκολίες, το νέο πρόγραμμα αποτελεί «τολμηρό βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Καλωσορίζεται η «αφοσίωση» των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, με αυστηρότερο έλεγχο από τους δανειστές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: