Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Ισχυρή έκρηξη σε ηφαίστειο στην Ισλανδία...Το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία εξερράγη χθες Σάββατο, στέλνοντας μια στήλη στάχτης και καπνού σε ύψος 20 χλμ., κάτι που στελέχη της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας και αεροπορικών εταιριών παρακολουθούν προσεκτικά καθώς το ... 2010 ένα ανάλογο φαινόμενο είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές για αρκετές ημέρες.

Οι αρχές απαγόρευσαν τη διέλευση πτήσεων σε περιοχές κοντά στο ηφαίστειο Γκρίμσβετν, πάντως ένας αξιωματούχος είπε ότι τουλάχιστον τις επόμενες 24 ώρες το φαινόμενο δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Morgunbladid, η χθεσινή έκρηξη ήταν ισχυρότερη από την προηγούμενη, το 2004.

Η Χγιόρντις Γκουντμουντσντότιρ, εκπρόσωπος της Isavia, της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της χώρας, δήλωσε ότι η απαγόρευση των πτήσεων επιβλήθηκε σε μια ακτίνα 120 ναυτικών μιλίων (222 χλμ.) γύρω από τον κρατήρα.

Η έκρηξη στο ηφαίστειο Έιαφιαλαϊόκουλ είχε προκαλέσει χάος τον Απρίλιο του 2010, όταν οι αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις λόγω των φόβων ότι η ηφαιστειακή τέφρα και σκόνη θα προκαλούσε βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών και ατυχήματα. Το νέφος έκλεισε πολλούς διαδρόμους διέλευσης των ευρωπαϊκών αερογραμμών.

Το Γκρίμσβετν βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βάτναγιόκουλ, στη νοτιοανατολική Ισλανδία, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Όταν είχε εκραγεί το 2004, οι υπερατλαντικές πτήσεις χρειαζόταν να αναδρομολογούνται νότια της Ισλανδίας, πάντως δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια.

Η Γκουντμουντσντότιρ είπε ότι οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί και πως η Isavia και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας συντονίζονται με τα Συμβουλευτικά Κέντρα για την Ηφαιστειακή Σκόνη. Υπάρχουν δύο τέτοια κέντρα κοντά στην Ισλανδία, ένα στο Λονδίνο και ένα στην Τουλούζη της Γαλλίας.

«Μπορεί να πρόκειται για μια μεγάλη έκρηξη, αλλά είναι απίθανο να είναι παρόμοια (η κατάσταση) με πέρυσι», είπε ο Χγιόρλεϊφουρ Σβέινμπγιορνσον, γεωλόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αναφερόμενος στην έκρηξη του 2010.

Πρόσθεσε ότι η στήλη στάχτης και σκόνης από το Γκρίμσβετν θα μετακινηθεί προς βορρά και τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες δεν θα επηρεάσει σε τίποτα την κίνηση των αεροσκαφών στην Ευρώπη. Σημείωσε ωστόσο ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες.

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η ηφαιστειακή τέφρα από αυτή την έκρηξη είναι βαρύτερη από εκείνη της περυσινής χρονιάς.
Η εγχώρια αεροπορική εταιρία Icelandair ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της δεν επηρεάστηκαν. «Δεν αναμένουμε η έκρηξη του Γκρίμσβετν να επηρεάσει την κίνηση των αεροσκαφών από τη χώρα μας με οποιοδήποτε τρόπο», είπε ο διευθυντής επικοινωνίας της εταιρίας, Γκούντγιον Άρνγκριμσον.
Εγχώρια ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα πυκνό σύννεφο λευκού καπνού σαν μανιτάρι πάνω από τα κοντινά όρη.

«Το Γκρίμσβετν είναι πολύ ισχυρό ηφαίστειο και έτσι το παρακολουθούμε στενά, ακόμα κι αν οι τελευταίες εκρήξεις ήταν άκακες», δήλωσε ο Παλ Έιναρσον, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, μιλώντας στον ιστότοπο της εφημερίδας Morgunbladid.

«Δεν αναμένουμε αυτή η έκρηξη να είναι μεγάλη, διότι σημειώνεται στον ίδιο κρατήρα όπως και οι τρεις προηγούμενες, που ήταν μικρές», πρόσθεσε.
protothema


Δεν υπάρχουν σχόλια: