Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής, «όχι» της Αθήνας σε επιτροπεία και «ψαλίδι» σε μισθούς

Ασφυκτικές οι πιέσεις

Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι
Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, στην επίσημη ατζέντα της οποίας βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Θεωρείται βέβαιο ότι ανεπισήμως θα συζητηθεί το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα σε όλες τις παραμέτρους του. Την ίδια ώρα αναμένεται να κλείσει από μέρα σε μέρα η διαπραγμάτευση για το PSI, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά και έχει φουντώσει η συζήτηση για τη γερμανική πρόταση περί επιτρόπου για τον προϋπολογισμό.

Η ελληνική γραμμή για τη διαπραγμάτευση μπορεί να συνοψισθεί στη φράση: η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει εντολή από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να δώσει σκληρή μάχη για τη διάσωση του κατώτατου και του 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος έχει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, βάσει αυτών των «κόκκινων γραμμών», ωστόσο εάν οι εταίροι επιμείνουν σε σκληρά και ταπεινωτικά μέτρα, θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ το μεσημρι της Δευτέρας είχε γεύμα εργασίας με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το ελληνικό θέμα έβαλαν εκτάκτως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής τέσσερις χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το Βέλγιο, ώστε να απαντήσει την Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση.

Δηλώσεις αναμένονται μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: