Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Με «κόκκινες γραμμές» στη Σύνοδο Κορυφής ο Λουκάς Παπαδήμος

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η Ελλάδα, εν όψει της επίτευξης συμφωνίας με τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ομολόγων και της συμφωνίας για το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εξουσιοδοτημένος από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στη βάση των «κόκκινων γραμμών» που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση της Κυριακής.

Η εικόνα των πιέσεων που δέχεται η χώρα, ειδικά τα τελευταία 24ωρα, αποτυπώνεται ενδεικτικά στο γερμανικό αίτημα για επίτροπο επί του προϋπολογισμού, όπως εκφράστηκε και επισήμως από τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει άλλα χρήματα από την Ευρωζώνη αν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί, ή το δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel περί αθέτησης της υπόσχεσης για 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις...

Υπό το φως των γερμανικών απαιτήσεων για επίτροπο στην Ελλάδα με αρμοδιότητα επί του προϋπολογισμού, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει αποδεκτό. Παράλληλα, συμφώνησαν ότι δεν θα συναινέσουν σε περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και σε μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Η ελληνική γραμμή για τη διαπραγμάτευση μπορεί να συνοψισθεί στη φράση: η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος έχει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, βάσει αυτών των «κόκκινων γραμμών», ωστόσο εάν οι εταίροι επιμείνουν σε σκληρά και ταπεινωτικά μέτρα, θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ξεκινά από τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας. Μία ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν αμέσως μετά και δηλώσεις αναμένονται το απόγευμα, περίπου στις 7:00 μ.μ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: