Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Συμφωνήθηκαν οι «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης στη σύσκεψη των αρχηγών με τον πρωθυπουργό

Εξουσιοδότηση για τις διαβουλεύσεις των Βρυξελλών


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με τη συμφωνία για τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης αναφορικά με το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης, που επετεύχθη στη συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προσέρχεται στη κρίσιμη μάχη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Από τις πληροφορίες προκύπτει πως σε περίπτωση που οι εταίροι επιμείνουν σε ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να αποδεχθούν τα τρία κόμματα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους, όπως η επιτροπεία. Επίσης, συμφώνησαν ότι δεν μπορούν να συναινέσουν σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά την -τρίωρη σχεδόν- συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε: «Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε». O κ. Παπαδήμος τόνισε εκ νέου την κρισιμότητα των περιστάσεων και τη σημασία της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων για τη «μάχη» που δίνεται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ.Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το δανειακό πρόγραμμα. Η Ιπποκράτους αναφέρει ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων για τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Από πηγές της Συγγρού προκύπτει ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη διαφωνία του για το ζήτημα μείωσης μισθών και επικουρικών συντάξεων, πρότεινε σειρά ισοδύναμων μέτρων, ενώ φέρεται να διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να δοθεί «λευκή επιταγή» στον πρωθυπουργό, αλλά εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση, ενώ θα πρέπει να γίνει νέα συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για την τελική απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι θα ζητήσει τη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου για το εάν το πρόγραμμα της τρόικας συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τόνισε πως δεν πρόκειται να λάβει θέση πριν έχει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε (...) Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας



«Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, τονίζοντας εκ νέου την κρισιμότητα των περιστάσεων και τη σημασία της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων.

«Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος αναχώρησε στις 5:00 μ.μ. για τις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται ήδη στη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα βρεθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, για τη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ξεκινά από τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας. Μία ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν αμέσως μετά και δηλώσεις αναμένονται το απόγευμα, περίπου στις 7:00 μ.μ.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί το απόγευμα του Σαββάτου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ωστόσο, λόγω των επαφών του για το PSI μετατέθηκε για το μεσημέρι της Κυριακής.

Επιδίωξη του κ. Παπαδήμου ήταν να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για τα βασικά θέματα που θα τεθούν, πιεστικά όπως αναμένεται, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, και τα οποία τίθενται ως προαπαιτούμενα για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Τα μέτρα που ζητάει η τρόικα περιγράφτηκαν σε 10σέλιδο υπόμνημα και αφορούν σε μείωση του μισθολογικού κόστους, σε εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων, σε περικοπή των προνομίων των ΔΕΚΟ, αλλά και σε θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της εργασιακής σχέσης εργοδότη - εργαζομένου.

Ο Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να έχει διαμηνύσει προς τα κόμματα ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις τόσο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όσο και το νέο μνημόνιο. «Αν όχι, χάσαμε το τρένο...» φέρεται να είπε.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

»Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

»Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

»Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

»Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

»Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

»Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.

»Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: