Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΄ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ'


Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολωνάς (Απο Ethnos Online)

Προσφεύγουν οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βάρος του
«νόμου Κατσέλη», με τον οποίο ρυθμίζονται επαγγελματικές και επιχειρηματικές οφειλές.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θεωρώντας ότι ο νόμος παραβιάζει τους κανόνες περί ελεύθερης αγοράς αλλά και ότι προκαλεί κινδύνους ως προς τη βιωσιμότητά τους (σ.σ.: αυξημένες επισφάλειες) ιδίως με τη ρύθμιση των ενήμερων οφειλών, στρέφονται στην Κομισιόν, ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωση του νόμου...


Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με επιχειρηματίες, οι τράπεζες ουσιαστικά προχωρούν σε «σιωπηρή ανυπακοή» και δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του νόμου περί ρύθμισης οφειλών των επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες της ρύθμισης, να υποβάλουν στις τράπεζες αιτήσεις μέχρι τις 15 Απριλίου.

Καταγγελίες
Επιχειρηματίες αναφέρουν στο «Εθνος» ότι από τα καταστήματα τραπεζών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου. Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Πηγές λένε ότι η Γενική Γραμματεία διερεύνησε ορισμένες από αυτές και διαπίστωσε πως είτε τα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών δεν εξέδωσαν εγκυκλίους προς τα υποκαταστήματα για να προχωρήσουν στην εφαρμογή των διατάξεων είτε υπήρχαν τμήματα υποκαταστημάτων τα οποία δεν είχαν ενημερωθεί για τον νόμο.

Χαμηλοί τόνοι
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διατηρούνται χαμηλοί τόνοι ως προς το θέμα, καθώς η πολιτική ηγεσία θέλει να αποφύγει νέα σύγκρουση με τις τράπεζες. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταγγελίες και διαμαρτυρίες επιχειρηματιών για άρνηση ή δυστοκία των τραπεζών στην εφαρμογή του νόμου, τότε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή παρεμβαίνει.

Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή για τον νόμο και τις διατάξεις του. Πρόκειται για τον αριθμό 8011197167. Η γραμμή αυτή είναι ανοιχτή από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ.

Στο μεταξύ στα συρτάρια... παραμένει και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναμένει τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, προκειμένου να προχωρήσει στην κατάθεσή του στη Βουλή.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: