Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ευρώ-έρευνα για καρτέλ σε εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών συστημάτων αυτοκινήτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε σειρά ελέγχων σε εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά συστήματα αυτοκινήτων, στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας για τον εντοπισμό παράνομου καρτέλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "μπορεί να επιβεβαιώσει ότι από σήμερα αξιωματούχοι της Επιτροπής πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε αρκετά κράτη-μέλη, στις εγκαταστάσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα κατασκευής ηλεκτρικών συστημάτων αυτοκινήτων", γράφει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις Βρυξέλλες.

"Η Επιτροπή έχει λόγους να πιστεύει ότι οι εν λόγω εταιρείες μπορεί να έχουν παραβιάσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, η οποία απαγορεύει τα καρτέλ και τις επιχειρηματικές πρακτικές αποκλεισμού άλλων εταιρειών", συμπληρώνει η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία "η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με αρκετές διεθνείς αρχές", ενδεικτικό του εύρους της υπόθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της αυστηρής ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, και έχει το δικαίωμα να επιβάλει στις εταιρείες που την παραβιάζουν πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται μέχρι και στο 10% του συνολικού τους κύκλου εργασιών.

Το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η Ε.Ε. για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, ήταν ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των εταιρειών Asahi, Pilkington, Saint-Gobain και Soliver, που κατασκευάζουν τζάμια αυτοκινήτων.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: