Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Aπο kathimerini.gr

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσει νέα μέτρα, καθώς ήδη διακρίνει μεγάλα ρίσκα στην εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κυρίως λόγο της αρνητικής ανάπτυξης...


Τα νέα μέτρα αναμένεται να συναποφασιστούν με τους ευρωπαίους εταίρους μετά την ενημέρωση των τεχνοκρατών που ξεκίνησαν τις συνεργασίες τους ελέγχοντας τα στοιχεία του τραπεζικού συστήματος που τους έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. «Τα μεγάλα προβλήματα που διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε στο παρελθόν είναι τώρα μπροστά μας και το κόστος της αδράνειας όχι μόνο πολλαπλασιάζεται, αλλά και διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία και κοινωνία», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ. Γιώργος Προβόπουλος.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, μιλώντας στον Economist επανέλαβε την έμμεση έκκληση και για οικονομική βοήθεια προς την χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την μορφή πολιτικής υποστήριξης που θα μειώσει τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εισηγήθηκε στα κράτη-μέλη να πολεμήσουν τα θεόρατα δημόσια χρέη τους μέσω της καθήλωσης των δαπανών τους στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς και μέσω της κατάλληλης (για τη συγκυρία αυτή) «αναπροσαρμογής» των μεγεθών που αφορούν το φορολογικό πεδίο ώστε, όπως είναι το ευκταίο, «να μην πληγεί η ευάλωτη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας».

Το ΔΝΤ αποδέχεται ότι η δημοσιονομική «προσαρμογή» είναι ένα πράγμα δύσκολο στην υλοποίηση, όμως έχει τα προηγούμενά της, περιγράφει δε όλα αυτά σε μιαν έκθεσή του με τον τίτλο «Να βγούμε από την κρίση με παρεμβατικές πολιτικές».

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: