Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Καθησυχαστικές δηλώσεις Δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων στην Ελλάδα, τονίζει η κυβέρνηση



Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αλλεπάλληλες είναι οι καθησυχαστικές δηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων και στην Ελλάδα, μετά τα γεγονότα στην Κύπρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας Τα Νέα, με αφορμή δημοσιεύματα ότι υπάρχουν σχέδια για κούρεμα και των ελληνικών καταθέσεων το 2014, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας δήλωσε: «Είναι μηδενική η πιθανότητα».

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων σε άλλες χώρες, εκτός της Κύπρου.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει το τραπεζικό σύστημα και έχει λάβει τα αναγκαία χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην φοβάται παρόμοιες καταστάσεις με αυτά που συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

«Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις και να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει» τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονη δυσφορία για τα ευρωπαϊκά φάλτσα -όπως τα χαρακτηρίζουν και στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρα- τα οποία πυροδοτούν την αβεβαιότητα για τη διασφάλιση των καταθέσεων και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και οι ομιχλώδεις παρεμβάσεις άλλων κοινοτικών αξιωματούχων και βορειοευρωπαίων πολιτικών, ιδίως γερμανών, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί η κυπριακή συνταγή και σε άλλες χώρες, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις τοποθετήσεις αυτές, επικεντρώνοντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του εκπροσώπου του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

«Αυτή την ώρα απαιτούνται κινήσεις που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και θα πείσουν ότι η ευρωζώνη έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Τέτοιες παρεμβάσεις όχι μόνον δεν βοηθούν, αλλά επιτείνουν την ανασφάλεια και πλήττουν την αξιοπιστία της Ευρώπης στο σύνολό της», τόνιζαν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Είναι προφανές ότι η πρωθυπουργική ενόχληση συνδέεται άμεσα με τον συναγερμό που έχει σημάνει στην κυβέρνηση σχετικά με τις επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης. Η νευρικότητα στο Χρηματιστήριο και το βαρύ κλίμα στην αγορά προκαλούν ανησυχία την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να εκτιμήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνέπειες από το κυπριακό σοκ στην οικονομία. 
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: