Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Μπαράζ ερωτήσεων για του κούρεμα «Μοναδική περίπτωση η Κύπρος» λέει το ΔΝΤ


Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Ουάσινκτον
Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, υποστήριξε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν τα μέτρα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.

Κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ράις επισήμανε ότι «δεν μετράει η πρώτη συμφωνία, αλλά η δεύτερη», απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις για το ποια ήταν η θέση του Ταμείου για την πρώτη συμφωνία στο Eurogroup και αν το ΔΝΤ διαφώνησε με το κούρεμα για όλες τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.

Ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ προσφέρει «πλήρη υποστήριξη» στις κυπριακές αρχές και στον κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι τα μέλη της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας και αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απριλίου.

Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για το χρηματικό ποσό της συμμετοχής του Ταμείου στη δανειακή συμφωνία με τη Λευκωσία, όπως είπε, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος Απριλίου.

Για την Ελλάδα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ράις ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, επαναλαμβάνοντας ότι κατά τις συνομιλίες μέσα στο Μάρτιο έχει καταγραφεί πρόοδος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το γενικότερο ρόλο του Ταμείου σε διεθνές επίπεδο και για τα προβλήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή μνημονίων, ο κ. Ράις διατύπωσε την άποψη ότι το ΔΝΤ «κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο» για την επίλυση προβλημάτων στην Ευρωζώνη και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Μπαρνιέ: Ειδική περίπτωση
Η Κύπρος αποτελεί μία ειδική περίπτωση, η οποία καθιστά αναγκαίο και έναν ειδικό χειρισμό της, διευκρίσε και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου επικεφαλής της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προκάλεσαν σάλο.
Κατά την άποψή του, το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου είναι υψηλό, επειδή όπως λέει η κατάσταση σε αυτή τη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη και παραμένει ασυνήθιστη καθώς υπάρχει ένας υπερτροφικός τραπεζικός τομέας σε σχέση με το ΑΕΠ, ένας ελλιπής έλεγχος και μια ελλιπής διακυβέρνηση.
Ο επίτροπος παραδέχεται πως με την πρώτη ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπήρξε μια κακή αξιολόγηση ως προς τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και ο ίδιος είχε αμέσως αποσαφηνίσει ότι η υπάρχουσα συμφωνία στην ΕΕ, εγγύησης για τους μικροκαταθέτες δεν επιτρέπεται να αμφισβητηθεί ποτέ και πουθενά.
Προσθέτει πως τώρα διαπιστώνεται εκ νέου ότι καταθέσεις αποταμιευτών σε ευρωπαικές τράπεζες κάτω των 100.000 ευρώ είναι και παραμένουν προστατευμένες, όπως εγγυάται και η σχετική οδηγία της ΕΕ και η εγγύηση για αυτές τις καταθέσεις ισχύει σε κάθε χώρα-μέλος, που θα πρέπει η ίδια να διασφαλίσει ότι η αναγνωριζόμενη από όλους οδηγία, τυχαίνει και εφαρμογής.
Όπως σημειώνει, δεν έχει προς στιγμή πληροφόρηση για φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, κάτι που ήταν δυνατό πριν από την εφαρμογή των μέτρων, ενώ θεωρεί πως, ενόσω ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στην Κύπρο, δεν είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων από την Κύπρο σε άλλες χώρες με μεγάλο τραπεζικό τομέα, όπως Αυστρία ή Λουξεμβούργο.
Επαναλαμβάνοντας, πως η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση, ο Επίτροπος της ΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ με ένα σημαντικό τραπεζικό τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ, όμως εκεί λειτουργούν η εποπτεία και η διακυβέρνηση, ενώ, όπως συμπληρώνει, η Κύπρος είναι μέχρι τώρα ένα υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο και όχι ένας φορολογικός παράδεισος, όπως ορίζεται από τον ΟΟΣΑ.
Στην Κύπρο δημιουργήθηκε μια τεράστια χρηματοπιστωτική «φούσκα» και το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τώρα επιτρέπει το τέλος της, κάτι που συνιστά μια καλή είδηση για τη σταθερότητα του ευρώ, είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: