Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αναβλήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια Έτοιμο το Σχέδιο Απόφασης για την απομάκρυνση του Π.Δημητριάδη της ΚΤΚ



Λευκωσία, Κύπρος
Στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής έχει τεθεί το Σχέδιο Απόφασης -το οποίο αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων- βάσει του οποίου θα κληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κινήσει τη διαδικασία για την απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, από τη θέση του.

Η ελλιπής διαχείριση κρίσιμων θεμάτων από τον κεντρικό τραπεζίτη με καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία και το ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και των πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των πέντε λόγων για τους οποίους ζητείται η απομάκρυνση του Π.Δημητριάδη, όπως αυτοί παρατίθενται στο Σχέδιο Απόφασης.

Ωστόσο, η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, αναβλήθηκε, με βουλευτές να εκφράζουν δεύτερες σκέψεις, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί επισταμένα, προκειμένου να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρει το sigmalive.

Εναντίον του να τεθεί το σχέδιο απόφασης προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας τάχθηκαν 49 βουλευτές, ενώ 2 βουλευτές, συγκεκριμένα ο κ. Περδίκης και ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, τάχθηκαν υπέρ του να τεθεί το σχέδιο σε ψηφοφορία.

Η Ολομέλεια αποφάσισε, επίσης, όπως το σχέδιο απόφασης παραπεμφθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για περαιτέρω συζήτηση.

Το Σχέδιο Απόφασης

Στο τελικό Σχέδιο Απόφασης, που συμφωνήθηκε σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα, παρατίθενται οι ακόλουθοι πέντε λόγοι για τους οποίους ζητείται η απομάκρυνση του διοικητή:

  • Επειδή η Κύπρος βρίσκεται κάτω από εξαιρετικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για συνoμολόγηση του δανειακού μνημονίου με την Τρόικα
  • Επειδή η Βουλή των Αντιπροσώπων διαπιστώνει ότι ο Διοικητής της ΚΤ με την ελλιπή διαχείριση των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς του, έχει επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στην οικονομία
  • Επειδή ο Διοικητής της ΚΤ έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και των πολιτικών κομμάτων
  • Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 118 του Συντάγματος, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας παύονται από το κατά την παράγραφο 8 του άρθρου 153 συνιστώμενο συμβούλιο, υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται σε νόμο που διέπει τη λειτουργία της εκδοτικής τράπεζας της Δημοκρατίας
  • Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 18 του περί της ΚΤ νόμου ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας απομακρύνονται από τη θέση τους, μόνο εάν κατά την κρίση του συμβουλίου, το οποίο συνιστάται σύμφωνα με την όγδοη παράγραφο του άρθρου 153 του Συντάγματος , δεν πληρούν πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή έχουν υποπέσει σε βαρύ παράπτωμα.
«Για τους λόγους αυτούς», καταλήγει, «η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως κατ’ εφαρμογήν των πιο πάνω αναφερόμενων προνοιών της νομοθεσίας κινήσει τη διαδικασία για απομάκρυνση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από τη θέση του».
Δεύτερες σκέψεις στη Βουλή
Κύπριοι βουλευτές φαίνεται να ξανασκέφτονται την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη λόγω της κρισιμότητας των στιγμών που ζει η Κύπρος.
Όπως προαναφέρθηκε, εναντίον του να τεθεί το σχέδιο απόφασης προς ψήφιση στη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρία της Ολομέλειας τάχθηκαν 49 βουλευτές, ενώ 2 βουλευτές, συγκεκριμένα ο κ. Περδίκης και ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, τάχθηκαν υπέρ του να τεθεί το σχέδιο σε ψηφοφορία.

Επίσης η Ολομέλεια αποφάσισε το σχέδιο απόφασης να παραπεμφθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για περαιτέρω συζήτηση, όπως αναφέρει το sigmalive.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι χειρισμοί του Πανίκου Δημητριάδη δεν ήταν οι καλύτεροι, ωστόσο, υπέδειξε ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί και να εξετασθεί η υφιστάμενη νομοθεσία για να μην μείνει εκτεθειμένη η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε περίπτωση λάθους, τόνισε, θα ήταν τεράστιες οι επιπτώσεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα τόνισε πως ο Διοικητής διέπραξε τεράστια σφάλματα. Εμείς, πρόσθεσε, πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε πως αν βγει ψήφισμα υπέρ της απομάκρυνσης Δημητριάδη από την ΚΤ, πιθανόν να δοθεί στον Διοικητή μεγαλύτερη δύναμη και στήριξη.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε επείγον το θέμα, καθώς όπως είπε, ο ρόλος του διοικητή ταυτίζεται με την εξέλιξη της οικονομίας.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: