Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Κανονικά εκτελούνται σήμερα τα αεροπορικά δρομολόγια από τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, μετά από πολλές ημέρες ταλαιπωρίας για χιλιάδες επιβάτες λόγω κακοκαιρίας...


Πλέον, έχουν επανέλθει στην κανονική τους λειτουργία τα αεροδρόμια του Παρισιού και των Βρυξελλών που επλήγησαν κυρίως από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας στη δυτική Ευρώπη.

Η αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ της γαλλικής πρωτεύουσας έχει επιστρέψει σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά την καθήλωση των αεροσκαφών εξαιτίας της βαριάς χιονόπτωσης και του παγετού. Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από το απόγευμα του Σαββάτου.

Εκατοντάδες πτήσεις, περίπου το 50% των προγραμματισμένων δρομολογίων, ακυρώθηκαν την Παρασκευή στο Σαρλ ντε Γκολ με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να περάσουν τα Χριστούγεννα στο αεροδρόμιο.

Στους ταξιδιώτες δόθηκαν κρεβάτια εκστρατείας και κουβέρτες για να περάσουν τη νύχτα τους πιο άνετα. Οι αρχές του αεροδρομίου ενίσχυσαν τη θέρμανση στο Σαρλ ντε Γκολ, και προσέφεραν παιχνίδια στα παιδιά.

Η αεροπορική κίνηση στο Σαρλ ντε Γκολ είχε αρχίσει να επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα από χθες το βράδυ χάρη στη βελτίωση του καιρού και του ψυκτικού υγρού που έφθασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από νωρίς το απόγευμα είχε ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Την Παρασκευή, στη βελγική πρωτεύουσα έπεσε το περισσότερο χιόνι από το 1964. Στη Γερμανία και το Βέλγιο ακυρώθηκαν πτήσεις και δρομολόγια τρένων ανήμερα των Χριστουγέννων.

Εξάλλου, το τελευταίο 48ωρο, σημειώθηκαν εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα σε Γερμανία και βόρεια Ιταλία, ενώ από τις σφοδρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν περιοχές της Βενετίας.

Πρόστιμα για τα αεροδρόμια «ετοιμάζει» η Βρετανία

Νόμο που θα προβλέπει βαριά πρόστιμα για τα αεροδρόμια μετά το χάος στο Χίθροου επιδιώκει να περάσει η βρετρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, το οποίο επικαλείται τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών Φίλιπ Χάμοντ.

Ο υπουργός επισήμανε πως είναι απαράδεκτο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην BΑΑ, την εταιρία που διαχειρίζεται το Χίθροου (το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου), όπου παγιδεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες ταξιδιώτες εξαιτίας του χιονιού και του ψύχους.

«Θα πρέπει να επιβληθεί ένα χρηματικό πρόστιμο επειδή δεν παρασχέθηκαν οι απαιτούμενες υπηρεσίες» ανέφερε ο Χάμοντ, τονίζοντας ότι ο ταξιδιώτης πρέπει να μένει ικανοποιημένος και κάνοντας λόγο για πρόστιμο ύψους δεκάδων εκατομμυρίων λιρών.

Σύμφωνα όμως, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CΑΑ) κανένα πρόστιμο δεν μπορεί να επιβληθεί στο Χίθροου για το χάος που επικράτησε σ'αυτό.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι διεξάγεται έρευνα σε βάθος για την αναστάτωση που προκλήθηκε από το χιόνι και καθήλωσε στο έδαφος εκατοντάδες αεροσκάφη πριν από τα Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: