Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Μηνύματα προς όλους από τον πρωθυπουργό Τσίπρας: Ζητάμε βιώσιμη λύση και όχι απλά συμφωνία


«Δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
ts
Ο Πρωθυπουργός  συμπλήρωσε απευθυνόμενους προς όλους: «Όσοι μπορούν να συμβάλλουν στο να βρεθεί βιώσιμη λύση, να το κάνουν. Αλλιώς να σιωπήσουν».
Αναφερόμενος ειδικά στο καίριο ζήτημα της απασχόλησης, τόνισε ότι «δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα  είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» και διαβεβαίωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε περικοπή συντάξεων».
Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, έκανε σαφές ότι «δεν θα αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα».
Άσκησε μάλιστα κριτική στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι οι ίδιοι που το κατέστρεψαν».
Ο κ. Τσίπρας «φωτογράφισε» ευρωπαίους αξιωματούχους που «παίζουν με τη φωτιά», κάνοντας δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. «Δεν βοηθούν στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης» τόνισε.
«Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν τη συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν, όσοι δεν μπορούν ας σιωπήσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται η αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο ιδίως στις νέες τεχνολογίες και τις υποδομές.
Η συμφωνία, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσει το κλειδί για να μπορέσουμε να εντείνουμε τον πραγματικό αγώνα εναντίον της εγχώριας ολιγαρχίας και των ελίτ που κατέστρεψαν τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας.
Να μην ξεχνάμε ότι ο αντίπαλος δεν βρίσκεται μόνο, όπως κάποιοι νομίζουν, στο Βερολίνο, στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες, αλλά βρίσκεται και εντός των τειχών, υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ολιγάρχες που λυμαίνονται τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Βλέπουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται και επιτίθενται. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθημερινή επίθεση από μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από ολιγάρχες της διαπλοκής, τόνισε.
Εμείς δεν λογαριάζουμε τέτοιου τύπου εκφοβισμό. Ας το καταλάβουν οι κάθε λογής ολιγάρχες, ήλθε η ώρα να πληρώσουν φόρους, να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, να πληρώσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τσάμπα.
O Aλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε άμεση δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Θα κάνουμε διασταύρωση σε όλες τις λίστες και σε όλα τα ονόματα φοροδιαφυγής. Θα συνεχίσουμε με βάση τις δεσμεύσεις μας για να καθαρίσουμε τη χώρα από τους ολιγάρχες που πλούτισαν σε βάρος της μεσαίας τάξης, τόνισε.
Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί και να αποτελεί αντίπαλο δέος σε όσους τρομοκρατούν καθημερινά το λαό. Επρεπε ήδη να έχουμε προχωρήσει και πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς άλλη κωλυσιεργία και θα πρέπει να αναλάβουν όλοι, όλοι και όλες τις ευθύνες τους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί για να βρουν κάποιοι τη δουλειά τους, αλλά για να έχει ο ελληνικός λαός το αγαθό της έγκυρης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.
Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, έχουμε καταφέρει πολλά. Ήδη σε βάθος τετραμήνου υλοποιήσαμε προεκλογικές δεσμεύσεις. Θα τις υλοποιήσουμε όλες σε ορίζοντα τετραετίας.
Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, στα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Στη διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές και την ενίσχυση των τεχνικών κλιμακίων στα τελωνεία και τις εφορίες.
Oπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης:
Περάσαμε τον πρώτο νόμο για τη δημόσια διοίκηση, ενώ αποκαταστάθηκαν μερικές από τις αδικίες όπως οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες.
Καταργήσαμε το 5ευρω για τα νοσοκομεία και προχωράμε σε 4.500 προσλήψεις στην Υγεία.
Προχωράμε τα προγράμματα για την ανεργία με τη βοήθεια και του πακέτου Γιούνκερ των δυο δισεκατομμυρίων μέσα στο 2015.
Επίσης, τέθηκε σε ανώτατο επίπεδο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ενώ επανεξετάζονται υποθέσεις όπως ο συμβιβασμός για τη Siemens.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις φυλακές και συζητείται το νομοσχέδιο για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς
Έχουμε βάλει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, τις συμβάσεις και το συζητούμε και με τον ILO
Έχουμε δρόμο και πολλά να κάνουμε
Μετά τη συμφωνία έχουμε να ανοίξουμε πολλά και μεγάλα μέτωπα: την ανασυγκρότηση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, τη βελτίωση του συστήματος υγείας και της παιδείας, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας.
Κλείνοντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι απαιτείται συνευθύνη, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. «Ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύθηκε την Αριστερά, δεν πρεπει να τον απογοητεύσουμε. Είναι το μεγάλο στοίχημα, και θα το κερδίσουμε».

 Διαφωνίες πριν την συνεδρίαση της ΚΕ
Διαφωνίες, για συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα, εξέπεμψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους λίγο πριν από την συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να θέσει σε δημοψήφισμα ένα κείμενο που θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του και να ζητήσει από τον λαό να το απορρίψει, είπε στον ΣΚΑΙ ο Γ. Μιχελογιαννάκης. Εξήγησε πως δεν θα υπερψηφίσει μια τέτοια συμφωνία και πρόσθεσε: «Δεν φεύγω, ούτε παραδίδω την έδρα μου. Είναι δυνατόν να φύγω από τις αρχές που παλέψαμε;». «Grexit σε αυτούς που δεν τήρησαν τη συμφωνία με το λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία ... Ο πρώτος που θα την καταψήφιζε είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας» σημείωσε στον ΣΚΑΙ ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος. «Οι δανειστές έχουν πρήξει το συκώτι στον λαό, όχι εμείς» είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές μας μέχρι τέλους».
«Η Κεντρική Επιτροπή θα ζητήσει από την κυβέρνηση η όποια συμφωνία να είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας» τόνισε στο Μέγκα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: