Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Πλεόνασμα 2,5 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό...


Πλεόνασμα 2,5 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό
Τριπλάσιο πλεόνασμα σε σχέση με τον ετήσιο στόχο πέτυχε η κυβέρνηση, κόβοντας «μαχαίρι» πρωτογενείς δαπάνες 2,1 δισ. ευρώ από...
όσα υπολόγιζε να πληρώσει στους πρώτους έξι μήνες.

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εξαμήνου που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

-          με την οριστική διακοπή ή την θηριώδη περικοπή του ΕΚΑΣ, συντάξεων (χηρείας κλπ) και άλλων κοινωνικών παροχών, που ψηφίστηκαν τον Μάιο και επιβλήθηκαν ήδη άμεσα και αναδρομικά τον Ιούνιο, καθώς και με «πάγωμα» πληρωμών άλλων 300 εκατ. ευρώ  σε εξοπλιστικά προγράμματα, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το α΄εξάμηνο έφτασε στα 2,478 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), καλύπτοντας από τα μέσα της χρονιάς κιόλας τα 2/3 του ετήσιου στόχου για πλεόνασμα που για φέτος έχει οριστεί στα 3,7 δισ. ευρώ.

-          πάνω από τον στόχο κατά 788 εκατ. ευρώ ήταν και οι εισπράξεις τακτικών εσόδων (από φόρους κυρίως). Και αυτό πριν καν πληρωθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τα κοινοτικά ταμεία, ξεπέρασαν τα 23 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016, αλλά πρέπει να εισπραχθούν και άλλα 30 δισ. ευρώ στο υπόλοιπο μισό της χρονιάς. Πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ ​ (υπολογίζεται πως μόνον στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2016 ξεπέρασε τα 550 εκατ. ευρώ​), γεγονός που αποδίδεται και στην επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και στις αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: