Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Σίγουρη ότι θα βρεθεί λύση για το θέμα των εγγυήσεων δηλώνει η Μέρκελ

Καταλήγουν σε συμφωνία

Στροφή 180 μοιρών δείχνει να κάνει η γερμανική κυβέρνηση στο θέμα των φινλανδικών απαιτήσεων
Στροφή 180 μοιρών δείχνει να κάνει η γερμανική κυβέρνηση στο θέμα των φινλανδικών απαιτήσεων (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την Τρίτη ότι η Ευρώπη «θέλει και θα βρει» λύση για το θέμα των φινλανδικών αξιώσεων για εγγυήσεις από την Αθήνα, σε δηλώσεις που έκανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν.

«Όλοι μας θέλουμε και θα βρούμε μια πορεία, μια κατεύθυνση προς τα μπροστά που να είναι ανοικτή σε όλους τους εταίρους, αλλά θα συνεχίζει να είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες της Φινλανδίας», είπε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη που έγινε μετά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Φινλανδό πρωθυπουργό.

«Οι ειδικοί μας εργάζονται επί του παρόντος πάνω σε αυτό [...] και είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα βρεθεί», λύση, προσέθεσε.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει εντός της ημέρας κοινή ανακοίνωση της Γαλλίας και της Γερμανίας για την Ελλάδα.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι μάλον έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση για το θέμα των εγγυήσεων.

Πάντως, αξιοσημείωτη είναι η στροφή 180 μοιρών που δείχνει να κάνει το Βερολίνο, καθώς μέχρι πριν λίγες ημέρες η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης απέκλειε κατηγορηματικά την παροχή εγγυήσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες η φινλανδική κυβέρνηση εφέρετο έτοιμη να συμφνωήσει με την πρόταση ότι οι χώρες που επιθυμούν να λάβουν εγγυήσεις από την Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στο δεύτερο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας, θα πρέπει να συμβιβαστούν με μικρότερο ή και καθόλου τόκο.

Αντίθετα, Σλοβακία και Σλοβενία φέρονται να ζητούν εγγυήσεις χωρίς κανένα κόστος, ενώ Αυστρία και Ολλανδία μάλλον προσανατολίζονται στην παραίτηση από την απαίτηση για εγγυήσεις.

Το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Eurogroup) που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: