Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιδράσεις φορέων για την λίστα της εργασιακής εφεδρείας

«Δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι»


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Aθήνα
Διάθεση μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του υπουργείου Οικονομικών για την υπαγωγή του προσωπικού τους σε εργασιακή εφεδρεία εκδηλώνουν οι διοικήσεις φορέων που περιλαμβάνονται στην λίστα των 151 οργανισμών, καθώς θεωρούν πως κακώς περιελήφθησαν στον σχετικό κατάλογο. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς παρουσιάζονται διατεθειμένοι να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιοι εκ των φορέων που περιλαμβάνονται στην λίστα με τους οργανισμούς που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας αμφισβητούν το σύννομο της διαδικασίας και διατείνονται πως εκ συστάσεως εξαιρούνται από τις διατάξεις του Ν. 3986/2011.

Πρόκειται για φορείς που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ και οι οποίοι αν και εποπτευόμενοι από ΝΠΔΔ δεν χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Ο ΕΛΟΓΑΚ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έσοδά του προέρχονται από την ειδική εισφορά 0,75% στο εγχώριο γάλα, 0,5% στο εισαγόμενο γάλα και από την εισφορά 0,2% στο εγχώριο και εισαγόμενο κρέας.

Ο οργανισμός απασχολεί προσωπικό 82 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και βάσει καταστατικού εποπτεύεται απευθείας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχει πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν έξι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ένας εκπρόσωπος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).

Πιο απλά στο ΕΛΟΓΑΚ, όπως και σε άλλους φορείς της λίστας που κατήρτισε η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, δεν αποδεικνύεται η τεκμαιρόμενη από τον Ν. 3429/2005 άσκηση αποφασιστικής επιρροής από το Ελληνικό Δημόσιο.

Για τον λόγο αυτό οι διοικήσεις των εν λόγω φορέων απευθύνονται από νωρίς σήμερα το πρωί στους εποπτευόμενους οργανισμούς και στα υπουργεία και σύμφωνα με πληροορίες πολλοί εξ αυτών προειδοποιούν πως θα προσβάλουν την απόφαση για την επιβολή εργασιακής εφεδρείας στη Δικαιοσύνη.

Μια άλλη περίπτωση είναι το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο υποστηρίζει του ότι το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας δεν το αφορά. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Μουσείο περιλαμβάνεται στη λίστα της κυβέρνησης λόγω λάθους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έχει συμπεριλάβει τον οργανισμό στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Αντίθετο στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας είναι και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), το οποίο ανακοίνωσε ότι «δεν έχει πλεονάζον προσωπικό» και ζητά να μην θιγεί η δραστηριότητα και η πολιτιστική προσφορά του.

«Η εργασιακή εφεδρεία δεν θα έπρεπε να αφορά το ΚΘΒΕ καθ' ότι εκκρεμεί λύση για την εξαίρεση των κρατικών σκηνών από τις ΔΕΚΟ» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Σωτήρης Χατζάκης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: