Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Δραματικές αποφάσεις για την αποφυγή της χρεοκοπίας

Μετά την παραδοχή Σόιμπλε για γερμανικό σχέδιο εξόδου...


http://img.protothema.gr/79602BC87CAFC40E3076CC52B828A48A.jpg
Όσα δεν έκανε επί μήνες επιχειρεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια 15 ημερών, προκειμένου να μην οδηγηθεί είτε στη χρεοκοπία είτε σε εσωτερική στάση πληρωμών. Το Μέγαρο Μαξίμου πάγωσε χθες από τον ορυμαγδό των διεθνών εξελίξεων και κυρίως από τη γερμανική στάση, που αφήνει ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Όμως, πέρα από το δραματικό τηλεφώνημα - έκκληση, που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κυβέρνηση βάζει μπροστά ένα «σχέδιο SOS», για να εξασφαλίσει ότι η έκτη δόση θα καταβληθεί το συντομότερο και δεν θα υπάρξει κανενός είδους χρεοκοπία.

Κάποιοι στο Μαξίμου ευελπιστούν ακόμη ότι όλο αυτό το σκηνικό συνιστά περισσότερο μια ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση να λάβει σκληρές αποφάσεις, παρά έναν υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο για την επιστροφή στη δραχμή. Παραδέχονται όμως ότι, όπως και να έχει, η ουσία είναι ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν και γι' αυτό ξεκίνησαν οι διαδικασίες για:

- Την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε 151 φορείς του Δημοσίου. Στόχος είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι τουλάχιστον κατά 20.000, ένας αριθμός που εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει την Τρόικα.

- Την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής όλων των επιδομάτων στο Δημόσιο (πλην των οικογενειακών και της παραμεθορίου) από τον Σεπτέμβριο. Ήδη έχει δοθεί προφορική εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από την εσπευσμένη εφαρμογή του μέτρου θα εξοικονομηθεί ένα δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, έστω κι αν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εισπράττουν πλέον μόνο το βασικό μισθό, που είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Τρίτον, την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, με αρχή το νομοσχέδιο για τα ταξί, που συζητείται την Τρίτη μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φρόντισε τη Δευτέρα να ξεκαθαρίσει, απευθυνόμενος σε μία «παγωμένη» Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ότι η σωτηρία της χώρας είναι σημαντικότερη από τη βουλευτική καρέκλα, ελπίζοντας ότι θα πετύχει τη συναίνεση όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: