Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Σενάρια διάσπασης στο περιθώριο της χθεσινής Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ


newpost.gr
Σενάρια διάσπασης στο περιθώριο της χθεσινής Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ
Με τον... δημιουργό του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα συναντηθεί πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ. Το άλλοτε κραταίο κίνημα ετοιμάζεται για την τελευταία πράξη, κάτω από το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Η χθεσινή ΚΟ ήταν αποκαλυπτική. Κανείς δεν είπε ότι σκεφτόταν. Δεν υπήρξε εκτόνωση. Μόνο στα πηγαδάκια ειπώθηκαν τα σημαντικά.

Ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Ότι το ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί στις εκλογές. Ότι μαζί με τον Γ. Παπανδρέου καίγεται πλέον και ο Ευ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της χθεσινής διαδικασίας. Οι βουλευτές τον άκουγαν έκπληκτοι να μιλά για πόλεμο και να αναλύει το τι θα θυμούνται οι πολίτες. Έκπληκτοι γιατί ξέρουν ότι πρόκειται για λεκτικούς ακροβατισμούς προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Και, το κυριότερο, όχι προς την κοινή γνώμη, αλλά προς τον εαυτό του. Έκπληκτοι άκουσαν και τον Γ. Παπανδρέου να τους ζητά να κάνουν χαρακίρι. Να τον ακολουθήσουν στον άλλο κόσμο της πολιτικής, στην έξοδο από τη Βουλή και την κοινωνική απομόνωση. Και αν για κάποιους αυτό θα είναι η λύτρωση, άλλοι, οι νεότεροι, που δεν έχουν χορτάσει τη Βουλή, ψάχνουν νέα σχήματα για να περάσουν την επόμενη φορά το κατώφλι της. Άλλοι κοιτούν στον Δ. Ρέππα, άλλοι στον Γ. Ραγκούση, άλλοι στον Α. Λοβέρδο, άλλοι στην Α. Διαμαντοπούλου και άλλοι στον Μ. Χρυσοχοΐδη. Είναι τα πέντε πρόσωπα πίσω από τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο. Κανείς όμως δεν ξέρει αν μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα. Οι περισσότεροι στην ΚΟ ποντάρουν πλέον στη διάσπαση.

Το θέμα είναι πως θα φθάσουν τα πράγματα μέχρι εκεί. Για την ώρα ο Γ. Παπανδρέου αρνείται τις εκλογές και ότι έχει συμφωνία διαδοχής με τον Ευ. Βενιζέλο. Ο πρωθυπουργός, στη χειρότερη περίπτωση, θέλει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο, συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, τον Ευ. Βενιζέλο στο κοινό σχήμα και τον ίδιο στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Οικονομικών ούτε που το συζητά. Δηλώνει ότι θα γυρίσει στην... καθηγητική του έδρα στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο που δέχεται είναι να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η άρνησή του, όμως, να εμπλακεί εκ νέου σε εσωκομματικές συγκρούσεις αφήνει χώρο στους προαναφερθέντες να ελπίζουν. Το θέμα είναι πως θα συνδυαστούν. Γιατί αυτός που θα κερδίσει είναι ο πρώτος μεταξύ των ίσων που θα αποτελέσουν το 3-2 ή το 4-1.

ΤΟ ΓΑΝΤΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: