Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Οι φόβοι για πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία


Ο φόβος για ένα μεγάλο πυρηνικό ατύχημα αναζωπυρώθηκε μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, 250 χιλιόμετρα από το Τόκιο, ως αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού και του τσουνάμι που σάρωσε την Ιαπωνία αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 1800 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο αριθμός των νεκρών ωστόσο ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ αφού μόνο στην παραθαλάσσια πόλη Μιναμισανρίκου της επαρχίας Μιγιάγκι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη σχεδόν 10.000 κατοίκων, από τους συνολικά 17.000.

"Πρόκειται για το μεγαλύτερο σεισμό από την εποχή Μέιτζι (1868-1912, από το όνομα του τότε αυτοκράτορα) και πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, παραδέχτηκε η ιαπωνική κυβέρνηση την επομένη του σεισμού των 8,9 βαθμών που σημειώθηκε στα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της χώρας και προκάλεσε μια "εθνική καταστροφή άνευ προηγουμένου", όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Μόνο στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα ο στρατός έχει εντοπίσει 300-400 πτώματα. Άλλοι 200-300 νεκροί βρέθηκαν στα παράλια της πόλης Σεντάι μετά το παλιρροϊκό κύμα, ύψους 10 μέτρων, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σημειώθηκε έκρηξη στις 15:36, τοπική ώρα (08:36 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο. Η έκρηξη αυτή κατατάσσεται στο 4 της επτάβαθμης κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα πέρα από την περιοχή της μονάδας. Ωστόσο, η κυβέρνηση διέταξε την εκκένωση της γύρω περιοχής σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, καλώντας τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Γύρω από τον πυρηνικό σταθμό καταγράφηκε ραδιενεργό καίσιο, που αποτελεί ένδειξη για τήξη του πυρήνα, όμως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, βεβαιώνοντας ότι το χαλύβδινο περίβλημα του αντιδραστήρα δεν υπέστη ζημιές και ότι η ραδιενέργεια που εκλύθηκε στο περιβάλλον μειώνεται.

Στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι επικρατούσε μια αλλόκοτη ηρεμία. Ολόκληρες πόλεις βυθίστηκαν στα νερά, αυτοκίνητα ανέβηκαν ακόμη και πάνω στις στέγες των σπιτιών παρασυρμένα από το κύμα που εισχώρησε παντού, σε μερικά σημεία μέχρι και σε βάθος πέντε χιλιομέτρων. "Τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δεν έχω λόγια", είπε στους δημοσιογράφους ένας γηραιός άνδρας, ξεσπώντας σε κλάματα.

Περίπου 50.000 στρατιώτες και διασώστες, με 190 αεροπλάνα και δεκάδες πλοία, έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους επιζώντες ή να απεγκλωβίσουν παγιδευμένους κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού. Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 215.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά. Το πρακτορείο Kyodo ανέφερε ότι τουλάχιστον 3.400 κατοικίες έχουν καταστραφεί.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 5,6 εκατομμύρια σπίτια και η ηλεκτρική εταιρεία Tepco προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και στο Τόκιο. Ένα εκατομμύριο σπίτια δεν διαθέτουν πόσιμο νερό.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν στην Ιαπωνία οι πρώτες ξένες ομάδες διασωστών από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού, στην Καλιφόρνια, ένας 25χρονος άνδρας πνίγηκε όταν παρασύρθηκε από το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή πολλές ώρες μετά το σεισμό της Ιαπωνίας. Στη Νότια Αμερική το παλιρροϊκό κύμα δεν προκάλεσε ούτε θύματα ούτε σοβαρές ζημιές.


Ανέπαφο το πρωτεύον περίβλημα
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου το πρωί είχε σημειωθεί έκρηξη, έχουν περιοριστεί τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το πρωτεύον περίβλημα του πυρήνα, το οποίο έχει παραμείνει ανέπαφο. "Η διαχειρίστρια εταιρεία, η Tokyo Electric Power Company, επιβεβαίωσε ότι το πρωτεύον περίβλημα είναι ανέπαφο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η διαδικασία έγχυσης θαλασσινού νερού προκειμένου να ψυχθεί η μονάδα και να μειωθεί η πίεση, έχει ήδη ξεκινήσει, πρόσθεσε η ΙΑΕΑ.


Η ραδιενέργεια μπορεί να έχει μολύνει έως και 160 άτομα
Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου των Πυρηνικών (NRC) ανακοίνωσε εξάλλου ότι στέλνει στην Ιαπωνία δύο ειδικούς ώστε να βοηθήσουν τους Ιάπωνες "με κάθε δυνατό τρόπο". Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκρέγκορι Γιάσκο, σημειώνει ότι πρόκειται για ειδικούς σε αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος και ότι μετέχουν στην αποστολή έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται καθ' οδόν για την Ιαπωνία.


Πρόβλημα με το σύστημα ψύξης και σε δεύτερο αντιδραστήρα
Άλλος ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη Φουκουσίμα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τεθεί εκτός ελέγχου το πρωί της Κυριακής ενώ Ιάπωνες μηχανικοί εργάζονται φρενιτιωδώς για να αποτρέψουν ένα πολύ σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών.

Το σύστημα ψύξης έχει σταματήσει να λειτουργεί σ' έναν έκτο αντιδραστήρα, σύμφωνα με το Ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Στον αντιδραστήρα 1 στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα τεχνικοί έχουν αρχίσει να γεμίζουν το σύστημα με θαλασσινό νερό και τη χημική ουσία βόριο, για να αποτρέψουν τήξη του πυρήνα.

Στην Ουάσινγκτον, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι στέλεχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας (NISA) είπε σε έναν από τους δημοσιογράφους του ότι μπορεί να εξελίσσεται τήξη του πυρήνα ενός αντιδραστήρα -- αυτό θα προκαλούσε ένα καταστροφικό ατύχημα στον αντιδραστήρα.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής.

Τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, όπως πληροφόρησε η NISA την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στη Βιέννη.



Για ραδιενέργεια ελέγχονται οι κάτοικοι
Χιλιάδες άνθρωποι που απομακρύνονται από την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκε έκρηξη, ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια καθώς οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της Παρασκευής.

Μολονότι η κυβέρνηση επιμένει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι χαμηλά διέταξε να εκκενωθεί μια περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Στα κέντρα εκκένωσης του πληθυσμού υπάλληλοι που φορούν λευκές μάσκες και ειδικά προστατευτικά ρούχα χρησιμοποιούν χειροκίνητα σκάνερ για να ελέγξουν τους νεοφερμένους για ραδιενέργεια.

"Υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας και επειδή η πιθανότητα (μόλυνσης) είναι υψηλή, είναι αρκετά τρομακτικό", είπε μιας νεαρή γυναίκα που περίμενε στην ουρά για να ελεγχθεί στην πόλη Κοριγιάμα.

Όσοι ζούσαν στην περιοχή που εκκενώθηκε ή υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να είχαν εκτεθεί στη ραδιενέργεια διαχωρίζονταν από τους υπόλοιπους που απλώς αναζητούσαν καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα. Σε ένα από τα πρόχειρα καταφύγια, ένα γήπεδο του μπέιζμπολ της Κοριγιάμα, δεκάδες άνθρωποι κουκουλωμένοι με κουβέρτες προσπαθούσαν να κοιμηθούν.

Υπολογίζεται ότι 170.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους κοντά στην περιοχή της Φουκουγιάμα και οι αρχές ετοιμάζονται να μοιράσουν ιώδιο σε όσους έμενενα κοντά στο εργοστάσιο και μπορεί να έχουν εκτεθεί. Το ιώδιο βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η έκρηξη προκάλεσε φόβους για τήξη του πυρήνα, όμως οι ειδικοί λένε ότι οι εικόνες που προβλήθηκαν υποδηλώνουν πως εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα μικρή ποσότητα ραδιενέργειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε από τη Γενεύη ότι ο κίνδυνος για την υγεία από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία φαίνεται ότι είναι "σχετικά μικρός". Ωστόσο, υποσχέθηκε ότι οι ειδικοί του είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις ιαπωνικές αρχές, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.


i-reportergr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: