Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ποια δέκα λάθη χρεώνει ο Παπανδρέου στον Παπακωνσταντίνου


Η απομάκρυνση του Γιώργου Παπακων­σταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται προεξοφλημένη. Το χρονικό θα εξαρτηθεί από την έκβαση των Συνόδων Κορυφής αλλά και από τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Ο πρωθυπουργός – και οι σύμβουλοί του – χρεώνουν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μια σειρά κρίσιμων λα­θών που στοίχισαν όχι μόνο στην αξιοπιστία της χώρας, αλλά και στην επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήθηκε. Ποια είναι τα λάθη αυτά;
1.Δεν έγιναν σωστοί υπολογισμοί στα δη­μοσιονομικά μεγέθη και δη στο χρέος όταν υπεγράφη η δανειακή σύμβαση με την τρόικα, με αποτέλεσμα να τρέχουμε τώρα να ζητάμε επιμήκυνση που εμφανώς χρεια­ζόταν εξαρχής.
2.Οι στόχοι των εσόδων ήταν εξαρχής υψηλοί και παρά τις πιέσεις τις τρόικας ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέμενε να μεταφέ­ρει την αισιοδοξία του στον πρωθυπουργό ότι οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι. Μέχρι τώρα έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω 3 φορές.
3.Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαί­ωνε μέχρι και τον περασμένο Δεκέμ­βριο πως ο προϋπολογισμός του 2010 είναι εντός πλαισίου και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, με αποτέλεσμα να εκτεθεί και ο ίδι­ος ο πρωθυπουργός.
4.Δεν υπήρξε ενεργή παρουσία της Ελλά­δας στα κρίσιμα Eurogroup και ECOFIN των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε., με απο­τέλεσμα η Ελλάδα να χάσει διαπραγματευ­τικά χαρτιά τους τελευταίους 8 μήνες.
5.Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν αξιολόγησε σωστά τη σοβαρότητα των βέτο της Ολ­λανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας κατά της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα που ακόμα παραμένουν.
6.Για έναν χρόνο ο υπουργός Οικονομι­κών μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι οι οίκοι αξιολόγησης «είναι διαχειρίσιμοι» και ότι ο ίδιος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή μαζί τους.
7.Στον Γ. Παπακωνσταντίνου χρεώνονται και όλα τα τραγελαφικά που ζήσαμε με νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί για να αποσυρθούν την ίδια μέρα λόγω προχειρό­τητας και λαθών που εμπεριείχαν.

8Το φιάσκο των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ χρεώνεται από το Μαξίμου στον υπουργό Οικονομικών καθώς ήταν δικής του εμπνεύσεως. Μάλιστα λέ­γεται ότι το παρουσίασε στον πρωθυπουρ­γό ως τη μοναδική λύση στο πρόβλημα του χρέους.
9.Στον υπουργό Οικονομικών χρεώνεται και το φιάσκο του παντρολογήματος ΕΤΕ με Alpha Ban k, που γύρισε μπούμε­ρανγκ επικοινωνιακά.
10.Η δυστοκία στην είσπραξη εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής που έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνονται συνεχώς επιπρόσθετα μέτρα για να καλυ­φθούν οι μαύρες τρύπες.
topontiki via ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ

/papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια: