Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΣΤΗ ΝΔ ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ...


Ρεπορτάζ : E. Τριανταφύλλου - Γ. Τερζής
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Στη ριζική ανανέωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων προχωρά ο κ. Αντώνης Σαμαράς, με στόχο η δέσμευσή του για μια «νέα Νέα Δημοκρατία» να γίνει πράξη στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι...
στο πλαίσιο αυτό η μεγάλη πλειονότητα των στενών συνεργατών του θα θέσει υποψηφιότητα είτε με σταυρό προτίμησης είτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ταυτόχρονα θεωρείται πιθανό να επιδιωχθεί η «οικειοθελής» αποχώρηση στελεχών της προηγούμενης γενιάς που μεσουράνησε επί κυβερνήσεων Καραμανλή.
Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει η συμμετοχή ή μη στα ψηφοδέλτια των κ. Χρυσ. Λαζαρίδη και Δημ. Σταμάτη, καθώς και του εκπροσώπου του κόμματος Γ. Μιχελάκη. Ο κ. Σαμαράς μοιάζει να επιθυμεί να απαλλαγεί ο στενός του συνεργάτης Χρ. Λαζαρίδης από τον χαρακτηρισμό του «ανθρώπου του παρασκηνίου» και γι’ αυτό είναι πιθανό να τον τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κάτι που ισχύει και για τον κ. Μιχελάκη, εφόσον κριθεί ότι θα πρέπει να έχει κοινοβουλευτική θέση. Σε ό,τι αφορά τον κ. Σταμάτη, ο οποίος διαθέτει κοινοβουλευτική εμπειρία, αφού έχει υπάρξει βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κατά το παρελθόν, αν δεν επιλέξει να αναλάβει εντονότερο οργανωτικό ρόλο, είναι πιθανό να δώσει τη μάχη του σταυρού εντός έδρας.
Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά κ. Κων. Αρβανιτόπουλος θα επιθυμούσε την είσοδό του στη Βουλή. Παραμένει ασαφές, ωστόσο, αν θα δοκιμάσει τη δύσκολη Α΄ Πειραιά ή θα επιλεγεί για το Επικρατείας, στο οποίο αναμφίβολα θα είναι ο ένας εκ των δύο αντιπροέδρων της Ν.Δ. ο κ. Σταύρος Δήμας.
Ο έτερος αντιπρόεδρος, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Α΄ Αθηνών. Για το ίδιο ψηφοδέλτιο ακούγεται το όνομα του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών Νότη Μηταράκη.
Εκεί θα συναντήσει την, εκ μεταγραφής από το Ρέθυμνο, Ολγα Κεφαλογιάννη, τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βασ. Κικίλια και τις νυν βουλευτίνες Φωτεινή Πιπιλή και Ελίζα Βόζενμπεργκ. Για την επιστροφή της ενδιαφέρεται η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κ. Μαριέττα Γιαννάκου.
Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είναι από τα στελέχη που κάποιοι από την ηγετική ομάδα θα ήθελαν να τους δουν να αποχωρούν. Ο πρώην υπουργός, ωστόσο αναμένεται να δώσει τη μάχη του στην Α΄ Αθηνών, ακόμα και με δυσμενείς όρους. Για την ίδια περιφέρεια, αλλά και για τη Λάρισα απ’ όπου και κατάγεται, ακούγεται το όνομα του γραμματέα Οργανωτικού Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος διατηρεί προφανή ερείσματα στον μηχανισμό.
Στη Β΄ Αθήνας, δεν αποκλείεται να πολιτευθεί η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόμματος Βασιλική Τζότζολα, μαζί με τον γραμματέα Συνδικαλισμού κ. Γιάννη Μανώλη.
Τη Β΄ Αθήνας εκτιμάται ότι θα επιλέξει και ο έτερος (μαζί με τον κ. Παυλόπουλο), σωματοφύλακας του κ. Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος.
Ως προς τον τρίτο της ομάδος, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την ανανέωση των ψηφοδελτίων. Εκτός κι αν επιχειρήσει να δώσει τη δύσκολη μάχη εκλογής στην γενέτειρά του, Καρδίτσα.
Για τη δεύτερη περιφέρεια του Πειραιά έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του «συντρόφου εν όπλοις του κ. Σαμαρά», όπως ο ίδιος λέει, δικηγόρου κ. Φαήλου Κρανιδιώτη.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου 21» έχει εντείνει τις κομματικές του παρουσίες, ενώ ήδη δραστηριοποιείται έντονα στη Β΄ Πειραιά όπου και θα αντιπαρατεθεί με τους Γ. Τραγάκη και Τ. Νεράτζη. Στη Μεσσηνία, εξάλλου, θα δοκιμάσει ο γραμματέας νέων τεχνολογιών κ. Δημ. Πτωχός.
Ζητούμενο αποτελεί τι θα πράξει, εν τέλει, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρ. Λυκουρέντζος, ο οποίος βάσει καταστατικού δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στην ήδη αποδυναμωμένη, λόγω Π. Τατούλη, Αρκαδία. Πιθανολογείται ότι έστω και «αντικαταστατικά» θα παραμείνει στην Περιφέρειά του. Αλλωστε, ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας δεν θα υπερβαίνουν τις πέντε. Και ήδη οι υποψήφιοι είναι πολλοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: