Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Όποιος φοβάται να πάει σπίτι του, το μήνυμα Παμπούκη με φόντο τις αντιρρήσεις για το Ελληνικό

«Πολιτική μαγκιά» το Μνημόνιο

«Το Ελληνικό είναι το όχημα που μπορεί να αναβαθμίσει την Αττική και να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει κάτι» λέει ο Χ.Παμπούκης
«Το Ελληνικό είναι το όχημα που μπορεί να αναβαθμίσει την Αττική και να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει κάτι» λέει ο Χ.Παμπούκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Ξεκάθαρη απάντηση σε όσους εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τρόπο αξιοποίησης του Ελληνικού δίνει ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παπούμπης. «Και για το Ελληνικό και για όλα τα θέματα θέλω να σταματήσει η λογική 'είμαι ολίγον έγκυος'. Η Δημοκρατία το αντέχει» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι «η σημασία συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα είναι να κινήσεις τα πράγματα». «Όποιος υπουργός φοβάται να βάλει υπογραφή να πάει σπίτι του» λέει χαρακτηριστικά.

«Το Ελληνικό είναι το όχημα που μπορεί να αναβαθμίσει την Αττική σαν σύνολο και να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει κάτι» λέει ο κ. Παμπούκης, ο οποίος αναμένει τον Χοσέπ Ασεμπίγιο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες στην Αθήνα για άλλη μία «κεκλεισμένων των θυρών» παρουσίαση του masterplan. Ο κ. Παμπούκης δεν προκρίνει διαγωνιστική διαδικασία, όχι μόνο γιατί το Κατάρ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετάσχει, αλλά γιατί ένας διαγωνισμός μπορεί να «μπλοκάρει» το έργο για χρόνια. Υπογραμμίζει ότι «η διαφάνεια μπορεί να διασφαλιστεί με πρόσκληση ανοιχτού ενδιαφέροντος με εγγυήσεις και διεθνή σύμβαση που προσφέρει μεγαλύτερη εξασφάλιση για τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Ο υπουργός Επικρατείας λέει ότι η διεθνής σύμβαση θα κατατεθεί ασφαλώς στη Βουλή και η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις περί του τρόπου αξιοποίησης του Ελληνικού, είναι κατηγορηματικός: «Και για το Ελληνικό και για όλα τα θέματα θέλω να σταματήσει η λογική “είμαι ολίγον έγκυος”. Η Δημοκρατία το αντέχει». Εννοεί ότι όλες οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν και να συζητηθούν, αλλά οι αποφάσεις πρέπει άμεσα να ληφθούν. «Οποιος υπουργός φοβάται να βάλει υπογραφή να πάει σπίτι του» απαντά στην εύλογη απορία γιατί να υπογράψει κανείς όταν οι εξεταστικές επιτροπές στήνονται με χαρακτηριστική ευκολία. «Η σημασία συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα είναι να κινήσεις τα πράγματα».

«Πολιτική μαγκιά του πρωθυπουργού»

Ο κ. Παμπούκης υπερασπίζεται τον πρώτο ενάμιση χρόνο του ΠΑΣΟΚ και αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ήξερε από την αρχή τα πάντα. «Όταν έχεις πρόβλημα χρέους, μπαίνεις στον διάδρομο του θανάτου. Το ήξερες από τον Οκτώβριο και έλεγες ότι μπορεί να έχεις ακόμη και φαινόμενα Αργεντινής. Το χρέος είναι τόσο μεγάλο που η βοήθεια από το ΔΝΤ δεν αρκούσε. Ο πρωθυπουργός λοιπόν έκανε μια μεγάλη πολύμηνη προσπάθεια και πέτυχε έναν μηχανισμό και 110 δισ. Ο μηχανισμός ήταν μια πολιτική μαγκιά του πρωθυπουργού που την πέτυχε όταν η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ήταν μηδενική. Μας έδωσε ρευστότητα και χρόνο για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Και καταλήγει ότι έναν χρόνο μετά ο πρωθυπουργός είναι «ηθικά εξοπλισμένος», αφού ο λαός τήρησε τις υποσχέσεις του, άρα έχει τη δυνατότητα να προβάλει καθαρά τις απαιτήσεις της χώρας. Δεν υποτιμά όμως ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι εκ των ων ουκ άνευ. «Αν δεν αλλάξουμε, τότε ακόμη και αν έρθει ένας 'θείος Μπομπ' και πάρει πάνω του το χρέος, σε έναν χρόνο θα έχει δημιουργηθεί και πάλι» τονίζει και προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90 και του 2000 κατέβασαν τη στάθμη στο ποτήρι του χρέους, η κυβέρνηση Καραμανλή έριξε πάνω ένα μπουκάλι και το ξεχείλισε».

Για τους «δελφίνους»

«Οι δελφινομαχίες προκαλούν τρικυμία στο ποτήρι» λέει ο υπουργός. «Η πολιτική έχει κανόνα τον καιρό, το timing, και όσα γίνονται άκαιρα είναι βλαπτικά και άσχημα» συμπληρώνει, για να προσθέσει πως παρ' όλα αυτά δεν πιστεύει ότι γίνονται σήμερα «δελφινομαχίες». «Κανείς σοβαρός δεν έχει στο μυαλό του τέτοια πράγματα. Ο μόνος που έχει αξιοπιστία να σώσει τη χώρα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν δεν τον στηρίξουμε, πυροβολούμε τα δικά μας γόνατα» σημειώνει.

Τέλος, στο ερώτημα εάν θα γίνει ανασχηματισμός, ο κ. λέει πως «δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη συζήτηση» και ότι «η λύση είναι να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: