Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΣΑΜΑΡΑΣ: "ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΗ ΟΡΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ"


Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση-αντίδραση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στα αποτελέσματα της άτυπης έκτακτης Συνόδου, τόσο η επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων όσο και η μείωση επιτοκίου που εξασφάλισε η Ελλάδα ήταν αναμενόμενα και προαναγγελθέντα μέτρα (βλ Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου και δηλώσεις Επιτρόπου Όλι Ρέν ή άλλων αξιωματούχων) που δεν αρκούν για πανηγυρισμούς...
Γιατί αν και ανακουφίζουν την διαχείριση του χρέους, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, δεν κατορθώνουν να μειώσουν το σημερινό απόλυτο μέγεθος του.

Τα μέτρα αυτά τα οποία είχε στηρίξει συστηματικά η Νέα Δημοκρατία θα επέφεραν πραγματική ελάφρυνση εάν είχαν συνοδευτεί από τα άλλα δύο μέτρα τα οποία είχε προτάξει η Ν.Δ., δηλαδή το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή το οποίο δεν έγινε αποδεκτό, καθώς και το ευρωομόλογο για το οποίο δεν έγινε καν συζήτηση.

Πέραν, όμως, αυτών πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, το καθοριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ασφυξία που επιβάλλει το Μνημόνιο. Και λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Γιατί όπως έδειξαν τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα κρατικά έσοδα καταρρέουν λόγω της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ούτε η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, ούτε η κοινωνία θα ανασάνει, ούτε και οι χθεσινές αποφάσεις θα αρκέσουν για την αντιμετώπιση του χρέους, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι άλλα λέει στους ευρωπαίους εταίρους μας ο πρωθυπουργός όταν δεσμεύεται και μάλιστα ισχυρά “να εφαρμόσει πλήρως (fully) και ταχύτατα (speedily) το πρόγραμμα 50 δισεκατομμυρίων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που ισχυρίζεται ότι έχει ανακοινώσει και άλλα δηλώνει στους Έλληνες πολίτες όταν καταγγέλλει την επομένη τη σχετική ανακοίνωση της Τρόϊκα και ανακοινώνει ότι θα βγάλει νόμο που να απαγορεύει την πώληση ακίνητης περιουσίας.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξηγήσει τι και πώς πρόκειται να κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: