Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Kαρφώματα υπουργών, γκρίνιες βουλευτών

Τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται είτε με χιούμορ είτε ως παρατηρήσεις επί της... διαδικασίας. Πρόκειται για έναν «κανόνα» της πολιτικής που «δοξάστηκε» στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, με «πρωταγωνιστές» τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τα κλειστά επαγγέλματα και την Τ. Μπιρμπίλη για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Kαρφώματα υπουργών, γκρίνιες βουλευτών

Αν και η κουβέντα είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, για τις προθέσεις των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, πολλοί υπουργοί βρήκαν την ευκαιρία να επισημάνουν ελλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις, με έμμεσο τρόπο. Παρά την παραίνεση του πρωθυπουργού στην έναρξη της συνεδρίασης «να μην μπούμε στην ουσία των θεμάτων».

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους συναδέλφους του πως θα φέρει προς ψήφιση μια γενική διάταξη, με την οποία θα απελευθερώνονται όλα τα επαγγέλματα και θα δίνονται τέσσερις μήνες σε κάθε εμπλεκόμενο υπουργό να εκδώσει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Η τοποθέτησή του δεν ικανοποίησε τους υπουργούς, οι οποίοι βρήκαν τρόπο να το πουν χωρίς να μιλήσουν επί της ουσίας της ρύθμισης.

«Αν θέλουμε την τέταρτη δόση, το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου» επισήμανε η Α. Διαμαντοπούλου.

Πιο αιχμηρός ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, που έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις δικηγόρων και συμβολαιογράφων. «Θα σε παρακαλέσω να μη δίνεις πίνακες με επαγγέλματα, γιατί οι αλλαγές αφορούν χιλιάδες ανθρώπους που ανησυχούν» φέρεται να είπε στον Γ. Παπακωνσταντίνου ο Χ. Καστανίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος έσπευσε να προσθέσει την παρατήρησή του ο Σ. Ξυνίδης.

Ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε: «Δεν γίνονται διαρροές, όλα αυτά που διαβάζετε στις εφημερίδες αναφέρονται στο μνημόνιο». «Τώρα όλοι οι υπουργοί, ακόμη και μια υπηρεσιακή σύσκεψη, περικυκλώνονται από τα μέσα ενημέρωσης» παρενέβη στη συζήτηση για να την κλείσει ο Γ. Παπανδρέου.

Αλλά η υπουργός Παιδείας δεν είχε τελειώσει με τη διαδικαστική της παρέμβαση. «Για να προλάβουμε η πρώτη ανάγνωση θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου» επέμεινε, παρουσιάζοντας ακόμη ένα «ορόσημο». Ο πρωθυπουργός την καθησύχασε: «Μην ανησυχείς, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μιλήσει με όλους σας και θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας».

Παρά τις διαβεβαιώσεις πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών, πολλοί υπουργοί αποχώρησαν από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου με τη βεβαιότητα πως «τελικά θα καταλήξουμε να φέρουμε τη ρύθμιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». Μια τέτοια επιλογή θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία ήδη δοκιμάζεται από ισχυρότατους κραδασμούς.

Οπως, όμως, κατέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πρόβλημα συνοχής έχει και η κυβέρνηση. Οι υπουργοί που διαμαρτύρονται πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου διαπραγματεύεται μονάχα με την τρόικα είναι πλέον η πλειοψηφία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι στις δημόσιες παρεμβάσεις τους κάνουν πλέον αναφορά του ονόματός του, ενώ αποφεύγουν να τον στηρίζουν και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με βουλευτές. Η έλλειψη συνοχής σε κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα είναι κάτι που ήδη απασχολεί τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δέχεται εισηγήσεις για διορθωτικές κινήσεις. Αν και η λέξη «ανασχηματισμός» δεν ακούγεται για ευνόητους λόγους, είναι πολλά τα στελέχη που ζητούν καλύτερο συντονισμό.

Ενστάσεις υπουργών
Κόντρα Ρέππα με Μπιρμπίλη

«Στο χωριό μου δεν έχουν νερό για ένα ζευγάρι γυπαετών» σημείωσε δηκτικά ο υπουργός Υποδομών για την καθυστέρηση στην απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Eντονη κριτική δέχθηκε και η Τ. Μπιρμπίλη, η οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας πως θα σας παρουσιάσω... κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ο «πρόλογος» της υπουργού Περιβάλλοντος δεν έπεισε τα στελέχη που γνωρίζουν πως εξαιτίας της καθυστέρησης στο συγκεκριμένο θέμα έχουν κολλήσει εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρώτος την αγωνία όλων εξέφρασε ο Α. Λοβέρδος. «Πότε θα το φέρεις, πότε θα υλοποιηθεί, τι θα γίνει;» ρώτησε την Τ. Μπιρμπίλη. Ακολούθησε ο Δ. Ρέππας, που ήταν ο πιο γλαφυρός από όλους: «Στο χωριό μου δεν έχουν νερό για ένα ζευγάρι γυπαετών»! «Κάνουμε περιβαλλοντικές μελέτες και κυνηγάμε βοσκούς με σαράντα προβατάκια» προσέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης.

Δεδομένου ότι οι υπουργοί είχαν ακούσει την «εντολή» του Γ. Παπανδρέου να μείνουν εκτός της ουσίας των υπό συζήτηση θεμάτων, ο Χ. Παμπούκης περιορίστηκε και αυτός στα διαδικαστικά. «Oλα αυτά που λες Τίνα είναι γνωστά και έχουμε αργήσει» επισήμανε στην υπουργό Περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός, όμως, ήταν στο πλευρό της, όπως ήταν και στο πλευρό του Γ. Παπακωνσταντίνου, στον πρώτο κύκλο της συνεδρίασης. «Η υπερρύθμιση είναι αναποτελεσματική και παράγει αδιαφάνεια» σημείωσε και έδωσε εύσημα στην Τ. Μπιρμπίλη για τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει.

Η παρέμβαση αυτή έκανε πολλούς από τους υπουργούς να αισθανθούν αδικημένοι, καθώς, όπως έλεγαν στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν μετά, «ο πρόεδρος σε κάποιους χαρίζεται και σε άλλους όχι». Και σε αυτό το θέμα, όμως, αναδείχθηκε ανάγλυφα η απουσία συλλογικής λειτουργίας, αφού δεκατέσσερις μήνες από τις εκλογές οι περισσότεροι από τους υπουργούς εξακολουθούν να αισθάνονται περισσότερο μόνοι, παρά μέλη μιας ομάδας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: