Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τα μεσάνυχτα η ψήφιση του προϋπολογισμού Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή

.tanea.gr

Συνεχίζεται η κόντρα για τον προϋπολογισμό του 2011 στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, ενώ δεν λείπουν οι επικρίσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα δυσβάσταχτα μέτρα-απόρροια του Μνημονίου. Στελέχη της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για να βγει η χώρα από την κρίση. Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί αργότερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι δύσκολα, επώδυνα αλλά αναγκαία, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπεραμύνθηκε των οικονομικών μέτρων, τονίζοντας ότι «έχουμε ευθύνη και χρέος να σταθεροποιήσουμε την πατρίδα μας που έφτασε στο κατώφλι της χρεοκοπίας».

Χαρακτήρισε τα μέτρα «πέρα από τις ιδεολογικές αξίες του ΠΑΣΟΚ» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους Ελληνες.

«Το 2011 είναι μια δύσκολη χρονιά για τους Ελληνες που έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Αισθάνονται ταυτόχρονα θυμό, ανασφάλεια, απαιτούν μέτρα που θα τους στηρίξουν. Είναι δύσκολη περίοδος για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γιατί ξέρουμε ότι τα μέτρα που πήραμε είναι πέρα από τις ιδεολογικές μας αξίες», είπε χαρακτηριστικά.

Καλώντας τη Βουλή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως «μέσα στη φουρτούνα πρέπει να περάσουμε το ποτάμι χωρίς να αφήσουμε πίσω μας κανέναν, δημιουργώντας ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας».

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών μέχρι 25% σε βάθος τριετίας, μέσω της δημιουργίας κατάλληλων προϋποθέσεων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη διεύρυνση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, με στόχο αφενός τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αφετέρου τη δημιουργία νέων.

Αναφορικά με την προαναγγελία του για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να πληρώνουν όλοι λιγότερα, και όχι τα 2/3 να επιβαρύνονται με μεγαλύτερες εισφορές.

Επισήμανε ότι σε μία χώρα που η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε σύγχρονο μέσο για την καταπολέμησή της και να δημιουργήσουμε νέα ασφαλιστική συνείδηση για να αυξήσουμε και όχι να μειώσουμε τα έσοδα των Ταμείων.

Την πίστη του ότι θα τα βγάλει πέρα η χώρα, έχοντας όλες τις δυνατότητες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ταυτόχρονα, είπε, ότι είναι ώρα να «τρέξει» η κυβέρνηση με μεγαλύτερες ταχύτητες και να μπει μπροστά στο θέμα των συνεργασιών, που κρίνονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητες στην παρούσα συγκυρία.

Ο κ. Παπαϊωάννου θύμισε ότι το 1993 η οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εξίσου οικτρή και αντεπεξήλθε τότε με τη συνεννόηση και συναίνεση με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, ένα μοντέλο, που πρότεινε να ακολουθηθεί και τώρα.

«Στρίψτε τώρα το τιμόνι» κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Δημήτρης Σιούφας και ταυτόχρονα ζήτησε να αλλάξει αντίληψη και στρατηγική «τώρα, όχι αύριο».

«Σας το λένε κι οι δικοί σας», είπε ο κ. Σιούφας, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, προσθέτοντας «μην ολιγωρείτε άλλο».

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, επισήμανε ότι αυτή την ώρα -ειδικά καθώς και η κυβέρνηση λέει πως βρισκόμαστε σε πόλεμο- χρειάζεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση πολεμικό συμβούλιο, χρειάζεται ουσιαστική συνεννόηση και όχι αξίωση υποταγής σε προειλημμένες αποφάσεις, εθνική στρατηγική και όχι τυφλή πορεία σε δρόμους άγνωστους και αβέβαιους.

Κατά του προϋπολογισμού του 2011 τάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής, Σοφία Σακοράφα, διατυπώνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, αλλά και μια πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους.

Κατά την κ. Σακοράφα, «η χώρα μας, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, αφέθηκε κι έγινε το επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων. Η πολιτική κρίση του καθενός, αφορά στο εάν αυτό έγινε από άγνοια ή σκοπιμότητα, αν η κυβέρνηση υπήρξε αφελής ή ακούσια χειραγωγούμενη, ή εάν υπήρξε ο άλλος πόλος μιας συμφωνίας με καταστρεπτικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα μας».

Η ίδια υποστήριξε πως το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ουγγαρίας, η συντηρητική κυβέρνηση της οποίας «είπε 'όχι' στο ΔΝΤ, αλλά επέβαλε για τρία χρόνια έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες» - αλλά και το υπόδειγμα του Ισημερινού, το οποίο επανεξέτασε τις διεθνείς του συμβάσεις σε βάθος 30 ετών και αρνήθηκε να πληρώσει εκείνες που ήταν εμφανώς υπερτιμολογημένες.

Το μήνυμα που στέλνουμε με τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό είναι ότι ό,τι γίνεται εξ ανάγκης, πραγματοποιείται χωρίς το γνώμονα του πολιτικού κόστους. Και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης.

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. «Όταν το 2013 το χρέος θα έχει ανέλθει στα 450 δισ. ευρώ, από ποια χώρα θα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση έστω και ένα σεντ; Κάποιοι ελπίζετε ότι δεν θα είστε εδώ τότε, αλλά εγώ ελπίζω πως θα είστε όλοι εδώ».

Ο ίδιος συνέχισε: «Τι θα πουν τότε αυτοί που ακολούθησαν αυτή την 'γενναία' πολιτική για την οποία μιλάνε σήμερα; Μυξιάρικα θα κλαψουρίζουν και θα λένε ότι πρέπει να πάρουμε νέο δάνειο, γιατί το 2013-14-15 έχουμε να πληρώσουμε 150 δισ.

» Τι μαγικά θα κάνετε τότε; Ή ελπίζετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση και θα έχετε λουφάξει σε κάποια γωνιά στο βάθος της ιστορίας;» ρώτησε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας επί του προϋπολογισμού, για τον οποίο σημείωσε ότι με την επιψήφισή του «δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε κριτική, γιατί και λάθη γίνονται και αστοχίες, αλλά είναι μία ιδιαίτερη περίοδος, κατά την οποία πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη».

Ο υπουργός είπε, ότι στον τομέα του, στόχος είναι να μπει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο, ειδικά στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης, υπογραμμίζοντας ότι επιτέλους θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες.

Για τη δημόσια τηλεόραση είπε «ότι έχει να επιτελέσει σπουδαίο ρόλο με ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στον πολιτισμό και στον ευγενή διάλογο, στη γνώση και στην ψυχαγωγία σε αντίθεση με κάποιες φωνές που λένε 'κλείστε την', γιατί αυτό εξυπηρετεί άλλους».

Ο υπουργός έκανε μακρά αναφορά στην κρίση, την οποία ενέταξε σε έναν οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται σήμερα σε μία μεταβατική και άκρως επικίνδυνη περίοδο, στην οποία οι αγορές και οι κερδοσκόποι έβαλαν στο στόχαστρο το ευρώ και τον πιο αδύναμο κρίκο που είναι η χώρα μας.

Φραστική επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι «υπηρετούν συστηματικά το κοινωνικό - οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού», που διαλύει εργαζόμενους, μικρομεσαίους και συνταξιούχους και ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο.

Έκανε λόγο για «προφανή σκοπιμότητα» ορισμένων συναδέλφων του, που, όπως υποστήριξε, «λόγω της γενικότερης κατακραυγής, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, θυμήθηκαν να προτείνουν μειώσεις στους μισθούς βουλευτών, κάτι που έχει κάνει επανειλημμένα το ΚΚΕ πολύ καιρό τώρα».

«Καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί θεωρούμε ότι είναι χωρίς κανένα όραμα γιατί είναι προϋπολογισμός λίγων ημερών», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι «χρειαζόμαστε μεν τη διαδικασία δανεισμού, αλλά δεν μπορούμε να συνθλίψουμε τον εθνικό και κοινωνικό ιστό» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατό στο όνομα κανενός δανειστή να διαλύσουμε την ελληνική κοινωνία».

Ο τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Πολιτισμού προσωπικά, για ανυπαρξία πολιτικής σχετικά με τα ωράρια των μουσείων:

«Τα μουσεία έχουν δεινοπαθήσει από την πολιτική του κ. Γερουλάνου. Έχουν δεινοπαθήσει και οι Έλληνες πολίτες, αλλά κυρίως οι επισκέπτες της πατρίδας μας όσον αφορά την επισκεψιμότητά τους.

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ανέφερε ότι οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι πως «το πολιτικό σύστημα και γενικώς αυτό το σύστημα που υπηρετούμε, έχει χρεοκοπήσει. Έχει χρεοκοπήσει ως καρπός της χρεοκοπίας της οικονομίας μας, που είναι απότοκο της πνευματικής χρεοκοπίας της χώρας μας».

Ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, αναγνώρισε ότι το υπουργείο Μεταφορών λαμβάνει αυξημένες πιστώσεις κατά 16,4% και αποτελεί, μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «τις τρανταχτές εξαιρέσεις σε σχέση με άλλα υπουργεία, των οποίων οι πιστώσεις μειώνονται σημαντικά.

«Ας μην βιαστεί όμως κανείς να συμπεράνει, πως η αύξηση αυτή, ενισχύει ουσιαστικά τις υποδομές και τις μεταφορές στη χώρα: Το 53% του συνολικού προϋπολογισμού πιστώσεων του ΥΠΟΜΕΔΙ αφορά μεταβιβαστικές πληρωμές στις υπηρεσίες μεταφορών. Σίγουρα απαιτούνται συγκεκριμένες εξηγήσεις αν πρόκειται για το προσωπικό που τελεί σε αργία, ή που θα βρεθεί μέσα στο 2011 σε στάδιο μετάβασης λόγω μετατάξεων, όπως το προσωπικό της Ολυμπιακής ή το πλεονάζον προσωπικό του ΟΣΕ» ανέφερε ο βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: