Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

«Ανοίγουν» 160 επαγγέλματα

«Ποδαρικό» με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κάνει το 2011. Χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για το πλαίσιο της οριζόντιας ρύθμισης, η οποία θα προβλέπει το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων, στα οποία υπάρχουν διοικητικοί περιορισμοί ή καθορισμός τιμών και περιθωρίου κέρδους. Υπολογίζονται ότι προσεγγίζουν τα 160. Παράλληλα έγινε συζήτηση για τα έξι κλειστά επαγγέλματα που αναφέρονται στο μνημόνιο (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες μηχανικοί, φαρμακοποιοί και ορκωτοί λογιστές).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιχειρεί τακτικό ελιγμό λόγω των αντιδράσεων που έχουν ήδη προκληθεί. Ετσι, θα ξεκινήσει διαβούλευση επί των βασικών αρχών του νομοσχεδίου και θα το φέρει στη Βουλή μετά τις γιορτές.


Μηχανικοί και αρχιτέκτονες επισημαίνουν πως με το  άνοιγμα  του επαγγέλματός τους τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατασκευών. Μάλιστα αναφέρεται πως στο γερμανικό μοντέλο προβλέπονται ελάχιστες αμοι
Μηχανικοί και αρχιτέκτονες επισημαίνουν πως με το "άνοιγμα" του επαγγέλματός τους τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατασκευών. Μάλιστα αναφέρεται πως στο γερμανικό μοντέλο προβλέπονται ελάχιστες αμοιβές (φωτογραφία αρχείου)

Βέβαια θα πρόκειται για διαβούλευση περιορισμένου χρονικού εύρους, καθώς στην κυβέρνηση επιμένουν, όπως έγραψε τη Δευτέρα το «Εθνος», ότι το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα θα εγκριθεί στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς.

Ο ελιγμός κρίθηκε αναγκαίος με το σκεπτικό πως δεν πρέπει να ανοίξουν νέα μέτωπα την εορταστική περίοδο με δεδομένες τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες.

Ηδη οι φαρμακοποιοί απειλούν με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες και τον ίδιο δρόμο δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως μηχανικοί και δικηγόροι.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει μία ενιαία ρύθμιση, με την οποία όλα τα επαγγέλματα θεωρούνται ανοιχτά.

Καταργούνται δηλαδή οι ελάχιστες αμοιβές και όλοι οι διοικητικοί περιορισμοί στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Από εκεί και πέρα τα συναρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις ή προεδρικά διατάγματα καθορίζοντας το νέο λειτουργικό πλαίσιο ορίζοντας παράλληλα ποιοι περιορισμοί παραμένουν όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος.

Επιπρόσθετα για τα έξι επαγγέλματα το σχέδιο προβλέπει:

Για τους δικηγόρους κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. Πιθανότατα θα αντικατασταθούν από ενδεικτικές αμοιβές, προκειμένου να εισπράττονται οι εισφορές. Θα αρθούν οι περιορισμοί στη διαφήμιση και οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος.

Για τους συμβολαιογράφους κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και της απαγόρευσης διαφήμισης αλλά και άρση των γεωγραφικών περιορισμών. Οι εκπρόσωποί τους αναφέρονται στον δημόσιο χαρακτήρα του επαγγέλματος και επικαλούνται την οδηγία «Μπόλκενσταϊν» που τους εξαιρούσε από την απελευθέρωση και έγινε νόμος του κράτους σχεδόν μαζί με το μνημόνιο.

Για τους ορκωτούς λογιστές περιορισμό της ελάχιστης αμοιβής που λαμβάνουν και φτάνει στα 44 ευρώ την ώρα.

Για τους φαρμακοποιούς θα υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει προτείνει την άρση της δυνατότητας να μεταβιβάζουν την άδεια λειτουργίας όταν αποσύρονται, ενώ στο μνημόνιο γίνεται αναφορά για μείωση του περιθωρίου κέρδους από το 35% στο 15% με 20%.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Ενστάσεις και προειδοποιήσεις

Κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και γενικότερα του κώδικα αμοιβών σχεδιάζεται για μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Ομως υπάρχουν αντιδράσεις και προβάλλεται το επιχείρημα πως έτσι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατασκευών. Μάλιστα αναφέρεται πως στο γερμανικό μοντέλο προβλέπονται ελάχιστες αμοιβές.

Κώστας Τσαχάκης

«Παρέλαση» ειδικοτήτων στο υπουργικό

Πλήθος κλειστών επαγγελμάτων... παρέλασε από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Επειδή στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει λίστα με συγκεκριμένα επαγγέλματα όπου υπάρχουν διοικητικοί περιορισμοί στην άσκησή τους ή οριοθετούνται με νόμο οι αμοιβές, έγιναν αναφορές με παραδείγματα από τους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι τα εποπτεύουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες μίλησαν για τους γεωπόνους, τους γεωλόγους, τους ιχθυολόγους, τους κτηνιάτρους, τις ιδιωτικές κλινικές, τους συντηρητές ανελκυστήρων, τους ταξιτζήδες, τις σχολές χορού, τα ωδεία, τους συντηρητές έργων τέχνης, τους μηχανικούς έργων, τους πωλητές λαϊκών αγορών, τους μεταφραστές, τους μεσίτες, τους οδοντοτεχνίτες.

Επίσης έγινε αναφορά σε οδηγούς λιμουζινών αλλά και στα υπεραστικά λεωφορεία. Για τις δύο τελευταίες επαγγελματικές ομάδες γίνεται μνεία και στο μνημόνιο και ζητείται η ρύθμισή τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: