Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

"Ενισχύεται" η λιτότητα στη Γαλλία


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εξήγγειλε σήμερα δέσμη νέων οικονομικών μέτρων, προϋπολογισμού 10 δισ.ευρώ, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης του γαλλικού δημόσιου ελλείμματος. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος έκανε γνωστό ότι αναθεωρείται προς τα κάτω ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας γιά το έτος 2011, από 2,5% στο 2%, "πάντως μεγαλύτερη του 1,4%". Ο πρόεδρος Σαρκοζί συσκέφθηκε με οικονομικούς του συνεργάτες στο "Φορ Μπρεγκανσόν", δηλαδή την θερινή προεδρική κατοικία, στα παράλια της Μεσογείου. Στο τέλος της σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι "θα καταργηθούν κοινωνικά επιδόματα, φοροαπαλλαγές, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ" στη διάρκεια του φθινόπωρου "κάτι που αφορά και τις επιχειρήσεις, αλλά και τα γαλλικά νοικοκυριά".

Η Γαλλία θα κλείσει το έτος με δημόσιο έλλειμμα 8% του ΑΕΠ της, ενώ ο στόχος γιά όλο το 2011 είναι η περαιτέρω μείωση στο 6%, ώστε το 2013 στο τέλος το έλλειμμα να είναι "σύννομο", 3% του ΑΕΠ. Σημειωτέον, η γαλλική οικονομία ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των ειδικών αναπτύχθηε το β'φετινό τρίμηνο με ρυθμό +0,6%.

--Προηγούμενα, έχουν ανακοινωθέι κι άλλα μέτρα λιτότητας, ο τερματισμός της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων στους δήμους και τις κοινότητες από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα μείωση, έως το 2013 σε ποσοστό 10%, όλων ανεξαιρέτως των κονδυλίων, που το κράτος διαθέτει γιά τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του κρατικού μηχανισμού εν τω συνόλω...


Δεν υπάρχουν σχόλια: