Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Δασικοί χάρτες, η «ασπίδα» της Τίνας στα αυθαίρετα

Εγκρίθηκε και το «Πράσινο Ταμείο»

protothema.gr
Πάγο στη δόμηση περιοχών που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες, ως δασικές εκτάσεις βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθώντας με γρήγορες και απλοποιημένες διαδικασίες την κύρωση των δασικών χαρτών που θα αποτελέσουν ασπίδα στην προστασία του δασικού μας πλούτου.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος εγκρίθηκε την Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο μαζί με ένα δεύτερο σχέδιο νόμου που αφορά την δημιουργία του Πράσινου Ταμείου.

Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, δίνει μεγάλη σημασία στην κύρωση των δασικών χαρτών, που είχε βαλτώσει για ολόκληρες δεκαετίες και ετοιμάζεται να τους αντιμετωπίσει ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την αναστολή των οικοδομικών εργασιών για όσα τμήματα εμφανίζονται σε προσωρινό δασικό χάρτη ως δάση ή δασικές εκτάσεις.

Από την ψήφιση του νόμου και μέχρι την ανάρτηση του προσωρινού δασικού χάρτη, η έκδοση οικοδομικών αδειών θα επιτρέπεται, αφού προηγουμένως χορηγείται βεβαίωση του οικείου δασαρχείου για το δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης

Και ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι αντιρρήσεις

Για να επιταχύνει τις διαδικασίες κατάρτισης των δασικών χαρτών, το νομοσχέδιο προβλέπει διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ηλεκτρονικά για το χαρακτήρα μιας έκτασης, αντικαθιστώντας την ισχύουσα διαδικασία που προέβλεπε τη χορήγηση αντιγράφου, προκειμένου να μπορέσει κάποιος να υποβάλλει αντιρρήσεις μόνο ενώπιον της Αρχής.

Με αυτόν τον τρόπο, ο πολίτης δεν χρειάζεται να μεταβεί στις υπηρεσίες και εξοικονομείται χρόνος στο προσωπικό των δασαρχείων να προχωρήσουν το έργο του ελέγχου των δασικών χαρτών. Λύση δίνεται και στον τομέα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών καθώς για τις ανάγκες του έργου επιστρατεύονται υπάλληλοι από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι μόνο από την Περιφέρεια.

Για όσες εκτάσεις δεν υποβληθούν αντιρρήσεις και εμφανίζονται ως δασικές στους χάρτες προχωρά άμεσα η διαδικασία κύρωσης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων συμπληρώνονται οι δασικοί χάρτες που έχουν αρχικά κυρωθεί με τις περιοχές των οποίων επιβεβαιώθηκε ο δασικός χαρακτήρας με την ενδικοφανή διαδικασία.

Λύση και για οικισμούς που φύτρωσαν μέσα σε δάση


Για πρώτη φορά δίνεται λύση και για οικισμούς προ-υφιστάμενους του 1923 -αλλά και μεταγενέστερους, που στερούνται οριοθέτησης ή έχουν οριοθετηθεί με αποφάσεις οι οποίες έχουν κριθεί ανίσχυρες και έχουν μεταβάλει τον δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο οικισμός του Αγίου Στεφάνου ο οποίος, με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ ότι χτίστηκε μετά το 1985, θεωρείται αυθαίρετος, αλλά και εκείνος της Άνοιξης.

Με την προτεινόμενη διαδικασία παρέχεται η δυνατότητα πολεοδόμησης για τα τμήματα των οικισμών που δημιουργήθηκαν με πράξεις της διοίκησης που δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί και εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Εξαιρούνται όμως οι εκτάσεις που διατηρούν σήμερα το δασικό τους χαρακτήρα, ακόμη και αν πρόκειται για μικρούς θύλακες εντός των οικισμών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης θέσπιση διαδικασιών ψηφιοποίησης των σχεδίων και χαρτών, η οποία θα είναι επιβοηθητική στο έργο και άλλων υπηρεσιών όπως πολεοδομίες, ΔΟΥ, υπηρεσίες κτηματογράφησης κ.α.

Πράσινο Ταμείο

Τους αναγκαίους πόρους για δράσεις περιβαλλοντικού και πολεοδομικού χαρακτήρα θα χρηματοδοτήσει η δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, που θα αντικαταστήσει το αμαρτωλό ΕΤΕΡΠΣ με την προσθήκη του Ειδικού Φορέα Δασών και του Γαλάζιου Ταμείου.

Με το νέο σχέδιο νόμου καταγράφονται, ταξινομούνται και συστηματοποιούνται τα έσοδα που προβλέπονται από περιβαλλοντικές και άλλες παραβάσεις, δημιουργώντας ένα ενιαίο πλαίσιο για τους «Πράσινους Πόρους» που θα διοχετευτούν σε δασικές εκτάσεις, προστασία υδάτων και εδάφους, ρύθμιση χωρικού σχεδιασμού, αστική αναζωογόνηση, ενίσχυση ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, κ.λπ.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν διάσπαρτες προβλέψεις για επιβολή τελών και προστίμων, η εφαρμογή των οποίων ούτε ελεγχόταν ούτε διασφαλιζόταν. Στο πλαίσιο αυτό ενοποιούνται διαχειριστικά και λειτουργικά οι πόροι από διάφορους κωδικούς εσόδων, όπως το πρώην Πράσινο Ταμείο (περιβαλλοντικές παραβάσεις), το Γαλάζιο Ταμείο (παραβάσεις στην θάλασσα), το ταμείο περιβαλλοντικού ισοζυγίου (έσοδα ημιυπαιθρίων και αυθαίρετων υπερβάσεων δόμησης), το τέλος βενζίνης, τα τέλη από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον ειδικό φορέα δασών, κ.λπ.

Οι «Πράσινοι Πόροι» αξιοποιούνται μέσω προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση δράσεων προστασίας, αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος και μπορεί να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων, κεφαλαιακής συμμετοχής ή άλλης ισοδύναμης μορφής κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Οι δράσεις αυτές επιτρέπεται ταυτόχρονα να συγχρηματοδοτούνται ή να ενισχύονται και από άλλες δημόσιες ή ευρωπαϊκές πηγές ή και ιδιωτικούς πόρους, που δανειοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή άλλους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: