Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ο "ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΣ" ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΩΝ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)
Το οριστικό κλείσιμο του σκανδάλου του Βατοπαιδίου λόγω παραγραφής των αδικημάτων, με την έκδοση βουλεύματος από τη Δικαιοσύνη, πυροδοτεί από την περασμένη εβδομάδα εσωκομματικές διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι πρώην υπουργοί που...
ενεπλάκησαν στην υπόθεση, με εξαίρεση τον κ. Γ.Βουλγαράκη που αρχίζει να κοιτάζει προς τον ΛΑΟΣ και τον κ. Θ. Ρουσόπουλο που επιμένει ότι δεν τον ενδιαφέρει η επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, ζητούν από τον κ. Αντ.Σαμαρά να τους επανεντάξει στο κόμμα και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν την πολιτική καριέρα τους, θεωρώντας ότι οι εξελίξεις τούς δικαίωσαν και ότι η κομματική τους βάση τούς αναζητεί και πάλι.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντός, ο μοναδικός από τους εμπλεκομένους που κατόρθωσε να επανεκλεγεί στις τελευταίες εκλογές, ανέλαβε ήδη κομματική δράση και από την περασμένη εβδομάδα καθοδηγεί τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα. Οπως καταγγέλλει η κυβέρνηση, η κινητοποίηση για το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού του Προμαχώνα από αγρότες με επικεφαλής τον κ. Π. Αραμπατζή, που απεφεύχθη την τελευταία στιγμή από την Αστυνομία, ήταν ένα σχέδιο που εμπνεύστηκε ο πρώην υπουργός για να αποδείξει στην ηγεσία του κόμματός του ότι συνεχίζει να ελέγχει την περιοχή στην οποία εκλέγεται και ότι δεν ισχύουν τα όσα διαδίδουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, πως έχει ξοφλήσει. Η ηγεσία της ΝΔ περιέβαλε από την πρώτη στιγμή με την εμπιστοσύνη της τον κ. Κοντό και αυτό άνοιξε τις ορέξεις και στους υπολοίπους, που επιδιώκουν ήδη μια συνάντηση με τον κ. Σαμαρά.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας δηλώνει ήδη και δημοσίως ότι συνομιλεί απευθείας με τον κ. Σαμαρά και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η επιστροφή του στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία εκλεγόταν βουλευτής ως το 2009. Ο θάνατος του Μιλτιάδη Εβερτ έγινε η αφορμή να συνομιλήσει πολλές φορές στο τηλέφωνο ο κ. Δούκας με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα ο κ. Δούκας θα επανενταχθεί στη ΝΔ και θα ξεκινήσει νωρίς την προεκλογική εκστρατεία του.

Κάτι ανάλογο ελπίζει και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην βουλευτής Βοιωτίας κ. Ευ. Μπασιάκος, ο οποίος τονίζει ότι δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη ΝΔ και ότι μετά τη λήξη της πολιτικής δίωξης που, κατά τον ίδιο, υπέστη τίποτε δεν τον εμποδίζει πλέον να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Η επιστροφή των κκ. Δούκα και Μπασιάκου όμως προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις που προβάλλουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα νέο προφίλ στο πολιτικό προσωπικό του κόμματος, αν η προσπάθεια ανανέωσης ακυρωθεί από την επιστροφή στελεχών που θυμίζουν την κακή πλευρά της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Ακόμη πιο περίπλοκες είναι οι περιπτώσεις των κκ. Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου, για τους οποίους ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι πλήγωσαν με τη συμπεριφορά τους την παράταξη, ακόμη και μετά την απαλλακτική ψήφο της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο κ. Βουλγαράκης θα επιθυμούσε να επιστρέψει στη ΝΔ, αλλά κάτι τέτοιο δεν συζητείται καν από τον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του. Μάλιστα στην Α΄ Περιφέρεια Αθήνας, όπου πολιτευόταν ο κ. Βουλγαράκης ως το 2009, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη ζητήσει να πολιτευτούν η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής κ. Β.Κικίλιας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει την επιστροφή των παλαιοτέρων, με εξαίρεση ίσως την υποψηφιότητα της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου.

Ο κ. Ρουσόπουλος νιώθει πληγωμένος και προσβεβλημένος από τη συμπεριφορά του κ. Σαμαρά και αποκλείει κάθε περίπτωση επιστροφής του στη ΝΔ. Αλλά και η ΝΔ έδειξε για μία ακόμη φορά ότι δεν συζητεί την επιστροφή του, απορρίπτοντας χωρίς περιστροφές σχετικές προτάσεις που κατέθεσαν δημοσίως οι κκ. Αρ.Σπηλιωτόπουλος και Ευ. Αντώναρος. Οι πιο ψύχραιμοι στη ΝΔ όμως και στελέχη που συνομιλούν καθημερινά με τον κ. Σαμαρά τονίζουν την τελευταία περίοδο πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα προς το παρόν», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: